Biogaz_III Forum 2025

Podlaskie sękacze w Japonii

23 października 2007
Cukiernia Zaniewicza  z Międzyrzecza Polskiego prezentowała  swoje wyroby podczas   październikowych Targów  Biofach w Tokio. W związku z wyjazdem na targi do Japonii opracowana została  też ulotka  o cukierni i  będących jej wizytówką Sękaczach Podlaskich  w języku japońskim.
Jak udało się nam dowiedzieć Polskie stoisko cieszyło się ogromnym powodzeniem, a strona japońska wyraziła zainteresowanie polską ofertą i zwiększeniem wymiany handlowej, uznając tym samym jakość naszej produkcji. Polska jest krajem, w którym zużycie chemicznych środków produkcji w rolnictwie było zawsze niższe niż w większości krajów europejskich, stwarzając tym samym bardzo dobre warunki do produkcji żywności naturalnej, zdrowej i o wysokiej jakości.

     


Sękacze podlaskie wytwarzane są  z naturalnych produktów: świeżych jaj i masła. Właściciele cukierni przy ich wypieku sięgają do  tradycji zamierzchłych czasów dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej.
- Wypiek tradycyjnych sękaczy nie jest rzeczą łatwą, wymaga artystycznego podejścia i anielskiej cierpliwości. Polega głownie na polewaniu kolejnych warstw ciasta na rozgrzany obracający się drewniany wałek. Tworzą się przy tym charakterystyczne ociekające sople – prawdziwa chluba sękaczy Zaniewicza. Smak i zapach przypominają, skąd pochodzą. Nasz sękacz swym niepowtarzalnym kształtem przypomina jodełkę, o złocistomiodowej barwie bursztynu. Wypiek o tak oryginalnym wyglądzie jest prawdziwą ozdobą biesiadnego stołu – mówi Anna Zaniewicz, właścicielka rodzinnej cukierni
Zdaniem rodziny Zaniewiczów sękacz  to wyśmienity pomysł na niezobowiązujący podarek, jest idealną wizytówką Polski, a w szczególności regionu Południowego Podlasia i Lubelszczyzny - to tradycyjny polski wypiek. Od dawien dawna na terenie wschodnich kresów Rzeczpospolitej nie odbędzie się żadne wesele bez prawdziwych sękaczy na stole.

POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę