Biogaz_III Forum 2025

Podlaska szynka lepsza od parmeńskiej

5 stycznia 2016
Zachwycamy się włoską szynką parmeńską, tymczasem na Podlasiu mamy jej odpowiednik - informuje "Metro".
Na Janowszczyznie koło Sokółki powstaje kumpiak, czyli szynka, przypominająca w smaku słynną włoską szynkę parmeńską. Kumpiak został wskrzeszony przez Jana Ancypo według starych receptur.

- Urządziłem chatę prawie tak jak sto lat temu, można przy okazji zobaczyć, jak ludzie wtedy mieszkali. Sześć lata temu zacząłem w niej robić szynkę i ser według tradycyjnej receptury - mówi pan Jan.

Roczna produkcja to około 200-300 serów i kilkadziesiąt kumpiaków. Są głównie atrakcją na targach krajowych i zagranicznych. Odwiedzający Podlasie mogą zostać nimi tylko poczęstowani.

- Wszyscy się zajadają i dziwią, że w Polsce mamy włoską szynkę. Niestety nie możemy jej sprzedawać w naszym gospodarstwie agroturystycznym. Trzeba przyjechać do Sokółki, by tej szynki spróbować - zaprasza Jan.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę