Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający wytwórców tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej żywności. Głównym celem klastra "Podkarpackie smaki" ma być współpraca przy promocji tego rodzaju żywności.
Jak poinformował Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia "Pro Carpathia" - inicjatora powstania klastra, do stowarzyszenia przystąpiło dotychczas 20 przedsiębiorców i instytucji. Są wśród nich m.in. zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
- Przede wszystkim zależy nam na promowaniu żywności tradycyjnej, produkowanej przez członków klastra. Pomysłów jak to robić mamy dużo - m.in. różnego rodzaju wydawnictwa czy akcje informacyjne. Chcemy także dystrybuować nasze produkty z logo klastra - dodał.
Staszewski zaznaczył, że ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów unijnych, z których będą oni mogli pozyskiwać pieniądze m.in. na zakup maszyn i urządzeń czy rozbudowę firm.
Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują, dzięki czemu osiągają korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.