Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Podkarpacie w Norymbergii

20 lutego 2009
W piątek w Norymberdze ruszają Targi BioFach. Podobnie jak w ubiegłym roku na imprezie nie zabraknie polskich producentów ekożywności. Mimo wszechobecnego kryzysu akurat ta branża nie narzeka na spadek zamówień, zwłaszcza zagranicznych.    

W ubiegłym roku Podkarpackie stoisko było wizytówką Polskiej ekspozycji na targach BioFach -największej tego rodzaju imprezie na świecie. Zainteresowanie ekologicznymi wędlinami, miodami czy pieczywem przerosło wszelkie oczekiwania organizatorów. Dlatego postaniowili iść za ciosem.

Dariusz Surma, dyr. Departamentu Rolnictwa i Środowiska Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego: w tym roku jedziemy również z taką nadzieją, wręcz przekonaniem, że nasze stanowisko będzie promować zarówno żywność ekologiczną z Podkarpacia, a przez to województwo podkarpackie.

Zwłaszcza, że oprócz promocji zagraniczne prezentacje przynoszą też wymierne efekty.

Marian Wojtowicz: prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego: w tym momencie brakuje warzyw, które zostały już wykupione przez odbiorców Europy Zachodniej.

Dlatego choć produkcja ekożywności nie osiągnie poziomu gospodarstw wielkotowarowych, coraz częściej jest dla nich alternatywą. Także dzięki współpracy producentów z naukowcami z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Uczelnia buduje właśnie najnowocześniejsze w Polsce centrum biotechnologii.

Już teraz na Podkarpaciu jest blisko 2000 gospodarstw ekologicznych.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę