Po raz pierwszy, podczas zbliżających się Dni SGGW, zwiedzający będą mogli podziwiać prezentację hodowli alpak. Tegoroczne dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbędą się 17 i 18 maja. Główne atrakcje odbędą się jak zwykle w kampusie uczelni przy ul. Nowoursynowskiej w Warszawie. Podczas Dni SGGW Wydział Nauk o Zwierzętach we współpracy z Polskim Związkiem Hodowców Alpak zaprezentuje: pokaz zwierząt obu istniejących ras Suri i Huacaya, pokaz przędzenia włókna na kołowrotku, profesjonalny pokaz strzyży, wykorzystanie tych zwierząt w turystyce, rekreacji oraz alpako terapii. Ponadto zorganizuje konkursy plastyczne dla dzieci z nagrodami. Zwiedzający będą mogli też nakarmić alpaki oraz nabyć produktów wykonanych z włókna alpaki.
Alpaki (Lama pacos) należą do rodziny wielbłądowatych i pochodzą z Ameryki Południowej. Hodowane są na całym świecie, także w Polsce. W naszym kraju zaaklimatyzowały się bardzo dobrze toteż rokrocznie liczba tych zwierząt i hodowców wzrasta. Oszacowano, że w ubiegłym roku było ich 650 sztuk. Peru jest posiadaczem największej liczby alpak na świecie i jego udział w światowej populacji wynosi 80%, na drugim miejscu jest Boliwia 11%. Dość liczne hodowle alpak znajdują się w Australii i Nowej Zelandii, USA i Kanadzie, ale także w Europie. Na naszym kontynencie największa populacja alpak istnieje w Wielkiej Brytanii – szacowana jest na 30 000 szt. oraz w Niemczech – 10 000 szt., ale hodowane są również w Szwajcarii, Austrii, Francji, Hiszpanii, Włoszech oraz krajach skandynawskich. Wyhodowano 2 rasy: Huacaya i Suri, różniące się między sobą wyglądem sierści. Alpaki znane są z tego, że produkują bardzo cienkie ekskluzywne włókno w 22 naturalnych kolorach: od białego do czarnego, ze wszystkimi odcieniami beżu, brązu i szarego. Włókno jest hipoalergiczne, a wyroby odzieżowe z alpaki mogą nosić osoby które uczulone są na wełnę owczą. Włókno alpaki na światowym rynku włóknami naturalnymi zaliczane jest do tzw. włókien specjalnych ze względu na niewielką skalę produkcji. Rocznie na świecie produkuje się ok. 6000 ton włókna alpakowego, z czego 4000 ton przypada na Peru.
Oprócz włókna zwierzęta dostarczają chudego mięsa o wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości cholesterolu. Łagodny charakter tych zwierząt sprawił że znalazły zastosowanie w turystyce i rekreacji oraz alpakoterapii. Ich nawóz jest doskonały pod uprawy ogrodowe.