W środę, 16 kwietnia br. w studiu kulinarnym „CookUp” przy ul. Racławickiej 99 w Warszawie Wa, odbędzie się spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy” podczas którego, przedstawiciele stołecznych przedszkoli i szkół podstawowych dowiedzą się, jak dbać o nawyki żywieniowe swoich podopiecznych. Spotkanie w formie warsztatów kulinarnych zaplanowano w ramach działań II edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, która ma zachęcić Polaków do częstszego jedzenia kaszy.
Spotkanie rozpocznie się o godzinie 10 wykładem Katarzyny Foszner, eksperta ds. żywienia, która zaprezentuje walory różnych rodzajów kasz oraz przedstawi sposoby na zachęcenie dzieci do jej regularnego jedzenia.
Drugą część spotkania, w formie warsztatów kulinarnych, poprowadzi Andrzej Polan, znany szef kuchni, a prywatnie – wielki miłośnik kaszy. Podczas wspólnego gotowania i degustacji, przedstawiciele warszawskich placówek oświatowych, w teorii i praktyce, dowiedzą się jak przygotowywać dania na bazie kaszy, które posmakują także najmłodszym.
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki
i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.