OPOLAGRA_2025

Po zjedzeniu fałszowanej kiełbasy dostaniesz raka!

3 grudnia 2015
Po przeczytaniu tego tekstu na pewno będziecie uważniej czytać etykiety na kiełbasach - pisze FAKT.pl. Fałszerze kiełbas boją się używać cudzych nazw handlowych, więc strzeżcie się producentów wędlin, o których nigdy nie słyszeliście. A jeśli już kupicie coś podejrzanie taniego, to pamiętajcie, że sporo ryzykujecie...

Uszkodzona wątroba, choroby nerek, zmiany nowotworowe oraz osteoporoza – to ci grozi po zjedzeniu fałszowanej kiełbasy!

Fałszowanie kiełbasy to proceder stosowany niestety na szeroką skalę. Fałszerze kiełbasy dodają do niej składniki, których nie ujawniają na etykietach. Chcą w ten sposób przy produkcji zaoszczędzić, a kiełbasa traci na jakości. Bo do mięsa dodawane są często azotany, azotyny, fosforany oraz korageny – podaje serwis nto.pl. Substancje te wiążą wodę w kiełbasie i mają działanie konserwujące. I są niebezpieczne!

Czym grozi ich jedzenie? Wytwarzany z wodorostów koragen może powodować wzdęcia. Fosforany mogą prowadzić do rozwoju zmian nowotworowych, chorób nerek i osteoporozy. Z kolei azotany i azotyny mają szkodliwy wpływ na działanie narządów wewnętrzne, mogą uszkadzać wątrobę i powodować niedobory witaminy A.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę