Po spisie ludności: koncentracja produkcji trzody chlewnej
5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, 13 stycznia GUS przedstawił kolejną część danych z Powszechnego Spisu Rolnego w publikacji „Zwierzęta gospodarskie i wybrane elementy metod produkcji zwierzęcej". Dane te potwierdzają m.in. proces konsolidacji w produkcji trzody chlewnej.
Pierwszym i najbardziej oczywistym tego objawem jest wyraźny spadek liczby gospodarstw utrzymujących trzodę. O ile jeszcze w 2007 r. GUS szacował ich liczbę na 664 tys., to podczas spisu z 2010 r. naliczył ich niespełna 398 tys. Procesy koncentracji przejawiają się również w coraz większym udziale gospodarstw największych w całkowitym pogłowiu. W 2007 r. gospodarstwa utrzymujące co najmniej 500 świń odpowiadały za mniej niż 22 proc. krajowego pogłowia, a według spisu w 2010 r. prawie za 33 proc. Ich liczba zwiększyła się z niecałych 2300 do ponad 2700. Natomiast już w przypadku gospodarstw utrzymujących 200-499 szt. zanotowano dosyć znaczący spadek ich liczby, a ich udział w krajowym pogłowiu zwiększył się minimalnie.