Po spisie ludności: koncentracja produkcji mleka w Polsce
5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał dane z Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące Powszechnego Spisu Rolnego z 2010 r. Wskazują na silny proces koncentracji produkcji mleka. Pomiędzy Spisem Rolnym w 2002 r. a obecnym liczba producentów mleka obniżyła się o prawie 422 tys. do 455,9 tys., tj. o ponad 48 proc. W tym samym czasie udział gospodarstw posiadających od 10 do 49 krów zwiększył się z 6 proc. do prawie 17 proc. Jeszcze w 2007 r. nie przekraczał on 12 proc. Tym samym produkcja mleka na jedno gospodarstwo wzrosła z 13 tys. l do 26 tys. litrów.
Warto przy tym zwrócić uwagę, że nadal aż 60 proc. gospodarstw posiada zaledwie 1-2 krowy, co oznacza, że produkują one wyłącznie na własne potrzeby.
Statystyczne stado krów w Polsce w dalszym ciągu jest około 10-krotnie mniejsze niż w krajach UE-15. Według GUS w 2010 r. na 1 gospodarstwo posiadające bydło przypadało 5,1 krów (w 2002 r. - 3,1 szt. krów), a na 1 gospodarstwo utrzymujące krowy przypadało ich 5,9 szt. (w 2002 r. - 3,3 sztuki).
Dane GUS wskazują także, że w Polsce nadal dominują obory uwięziowe. W 2010 r. prawie 390,5 tys. gospodarstw posiadało tego typu obory wobec 79,3 tys. posiadających obory wolnostanowiskowe.