Po znacznym spadku cen wieprzowiny w styczniu na skutek afery dioksynowej, od początku lutego można już zaobserwować systematyczny wzrost notowań - informuje FAMMU/FAPA.
W 6 tygodniu roku (do 13 lutego) średnie ceny referencyjne wieprzowiny w UE wzrosły wobec poprzedniego tygodnia o 3,3 proc. do 143,85 EUR/100 kg.
Jest to najwyższy poziom cen od września 2010 r. Od początku lutego średnia zwyżka notowań na rynku unijnym wyniosła 7,3 proc. Największy wzrost cen w okresie dwutygodniowym wystąpił w Słowenii (+17 proc.), Austrii (+16 proc.), Holandii (+15 proc.), Niemczech (+13 proc.) i Polsce (+12 proc.).
Rynek podnosi się po skandalu dioksynowym szybciej niż przewidywali analitycy. Poprawie sytuacji sprzyjają wprowadzone od 1 lutego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, a także znaczny popyt ze strony państw trzecich.