Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Po skandalu dioksynowym rynek mięsa podnosi się

5 stycznia 2016

Po znacznym spadku cen wieprzowiny w styczniu na skutek afery dioksynowej, od początku lutego można już zaobserwować systematyczny wzrost notowań - informuje FAMMU/FAPA.

W 6 tygodniu roku (do 13 lutego) średnie ceny referencyjne wieprzowiny w UE wzrosły wobec poprzedniego tygodnia o 3,3 proc. do 143,85 EUR/100 kg.

Jest to najwyższy poziom cen od września 2010 r. Od początku lutego średnia zwyżka notowań na rynku unijnym wyniosła 7,3 proc. Największy wzrost cen w okresie dwutygodniowym wystąpił w Słowenii (+17 proc.), Austrii (+16 proc.), Holandii (+15 proc.), Niemczech (+13 proc.) i Polsce (+12 proc.).

Rynek podnosi się po skandalu dioksynowym szybciej niż przewidywali analitycy. Poprawie sytuacji sprzyjają wprowadzone od 1 lutego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, a także znaczny popyt ze strony państw trzecich.

 


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę