Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pleśń, robaki, larwy w jedzeniu

10 sierpnia 2013
Spleśniały krem w eklerkach, robaki w bakaliach czy kawa mielona z opiłkami żelaza - wylicza FAKT.pl. Na takie "niespodzianki" narażeni są polscy konsumenci. Producenci żywności nie zawsze dbają o jej najwyższą jakość. Najlepiej o tym świadczą kontrole inspekcji sanitarnej, które co chwila ujawniają obrzydliwości w jedzeniu!

Półki sklepowe aż uginają się od ilości oferowanych produktów. Jak wybrać ten najlepszy? Wiele osób wierzy, że lepsza marka to gwarancja jakości. Nic bardziej mylnego!

Przekonała się o tym Alicja Wereszko (42l. ) z Krakowa, która kupiła puszkę groszku znanej firmy Bonduelle. Jej 13-letni syn Marek, podczas konsumowania groszku zapytał się czy to normalne, że groszek tak chrupie...

Jak opowiada nam pani Wereszko w środku kłębiło się czarne, obślizgłe robactwo. Kobieta była tak zszokowana tym, co zobaczyła w puszce, że od razu zadzwoniła do sanepidu i na infolinię producenta groszku, aby zgłosić problem. Pani Alicja nie jest jedyną osobą, która zgłosiła, że jedzeniu prosto ze sklepu zalęgło się robactwo.

- Zastrzeżenia najczęściej dotyczą zmian w wyglądzie, smaku i zapachu jedzenia. Klienci skarżą się także na żywe larwy i oprzędy znalezione w mieszance studenckiej i torcikach czekoladowych - mówi Ewelina Suska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Inspektorzy przeprowadzając kontrole w sklepach i restauracjach pobierają próbki jedzenia. Często trafiają na gnijące mięso lub zepsuty nabiał. Klienci, którzy trafią na zepsute jedzenie lub robaki, sami mogą zgłosić się do laboratorium sanepidu.

W pierwszej połowie 2013 r. do poznańskiej stacji wpłynęły aż 32 skargi na niewłaściwą jakość jedzenia. Nie zawsze jednak następne badania produktów tej samej partii zawierają nieprawidłowości. Tak było właśnie z trefną puszką groszku, która trafiła się pani Alicja. Krakowski sanepid zbadał 5 kolejnych puszek tej samej partii, z której kupiła ją pani Wereszko. Ale w żadnej z próbek nie znaleziono zanieczyszczeń. Jak tę sytuację tłumaczy producent? Przedstawiciel Bonduelle odpowiedział tylko, że robaki do puszki na pewno nie mogły się dostać na terenie zakładu...




POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę