Ojcowie cystersi ze Szczyrzyca w Małopolsce powracają do swoich najlepszych tradycji. Opactwo wprowadza na rynek pierwsze piwo klasztorne w Polsce. Piwo od cystersów będzie się nazywało Frater i będzie warzone według starej receptury.
Receptura piwa łącząca tradycyjne i nowoczesne elementy została przygotowana po dokładnym przestudiowaniu starych dokumentów, które cystersi ze Szczyrzyca odnaleźli w 1949 roku. Dokumenty te zawierały pełny opis surowców używanych przy powstawaniu trunku w początkach 20. wieku, jak również instrukcje dotyczące samego procesu warzenia, czyli temperatury, ilość surowców i czas warzenia.
Browar w Szczyrzycu przez kilka wieków był wizytówką zakonników, którzy przebywają w tej miejscowości od 13 wieku. Z czasem zakład produkujący piwo nie wytrzymał konkurencji w nowej rzeczywistości gospodarczej. Został zamknięty w połowie lat 90. ubiegłego wieku, m.in. ze względu na brak środków na jego modernizację.
Pojawienie się piwa klasztornego na polskim rynku wynika w dużej mierze z popularności, jaką cieszą się tego rodzaju trunki w Europie i na świecie. Mnisi warzą piwo od wieków, ale dopiero kilkadziesiąt lat temu rozpoczęli działalność komercyjną związaną ze swoimi produktami.