Studentka Międzywydziałowego Studium Biotechnologii, Elżbieta Żmijewska oraz dr Andrzej Sadownik (SGGW Warszawa) szukają receptury na piwo dla tysięcy ludzi cierpiących na cukrzycę.
Piwo dla diabetyków powstaje w laboratorium uczelni przy wykorzystaniu sprzętu Browamatora, który został nieodpłatnie przekazany na potrzeby badań.
Badania te prowadzone są w ramach pracy magisterskiej Elżbiety Żmijewskiej zatytułowanej „Badania nad niskowęglowodanowym, pełnosmakowym piwem dla diabetyków". Jako cel naukowcy postawili sobie stworzenie receptury na nowe piwo, które byłoby dostępne dla setek tysięcy ludzi w kraju, cierpiących na cukrzycę. Jak dotąd nie mogą sobie oni na nie pozwolić ze względu na zawartość w nim znacznych ilości resztkowych cukrów i alkoholu.
Ewentualny sukces badań Andrzeja Sadownika i jego podopiecznej może przyczynić się do rozpoczęcia przemysłowej produkcji piwa dla diabetyków.