Tym razem naszym Czytelnikom i Czytelniczkom proponujemy własnoręczne przyrządzenie nalesników, nie byle jakich, bo nie ze słodkim farszem, ale ,,na ostro''. Za Naszym Dziennikiem proponujemy kilka świetnych przepisów!
Te proste, a jednocześnie prawdziwie wykwintne dania doskonale nadają się na obiad, kolację czy na gorącą przekąskę. Tajemnicą ich wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku jest nadzienie. Pomysłowość pań domu wydaje się w tej mierze nieograniczona. Wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów, które zapewnią kulinarny sukces.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
Ciasto (przepis podstawowy): 2 szklanki mąki, 2 jaja, 2 i 1/3 szklanki płynu (chudego mleka lub pół na pół wody i mleka), 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju albo sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: 75 dag świeżego lub opakowanie mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, plasterki wędzonego łososia w ilości: jeden plasterek na jeden placek naleśnikowy, 2 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól
Dip jogurtowy: 3 szklanki jogurtu naturalnego,1/4 szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki posiekanej zieleniny (np. koperek, szczypiorek), łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Składniki dipu wymieszać, doprawić solą. Szpinak przebrać, opłukać, osączyć, pokroić w grube wstążki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić drobniutko posiekany czosnek, krótko obsmażyć, po czym dodać szpinak i dusić razem kilka chwil, mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na każdym przyrumienionym naleśniku rozsmarować trochę farszu szpinakowego, przykryć plastrem ryby i zwinąć w rulonik. Pokroić ruloniki na 2-3 kawałki, nadziać je na szpadki i serwować z dipem jako danie przekąskowe.
Naleśniki meksykańskie
Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, łyżeczka kurkumy, 2 jaja, 2 i 1/3 szklanki płynu (chudego mleka lub pół na pół wody i mleka), 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju albo sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: Duża cebula, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, puszka pomidorów pelati, 20 dag przecieru pomidorowego, 10 dag czerwonej fasoli z puszki, 10 dag białej fasoli z puszki, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy, 2 kubki śmietany 36-procentowej, 2-3 owoce awokado.
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę umyć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paseczki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek i chili. Gdy wszystko się zarumieni, dorzucić posiekane pomidory, chwilę dusić i dodać przecier. Całość dusić ok. 10 min., dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażyć. Farsz nałożyć na naleśniki, złożyć je w trójkąty, po czym podsmażyć na patelni lub zapiec w wysmarowanej tłuszczem formie. Przed podaniem na każdym naleśniku położyć łyżkę śmietany i cząstkę awokado.