Ptak_Waw_CTR_2024

Pierwszy przewodnik po małopolskich winnicach

3 grudnia 2015
15 winnic wyselekcjonowanych przez specjalistów znalazło się w "Przewodniku po małopolskich winnicach" wydanym przez Gorczańską Organizacją Turystyczną. Teksty w katalogu opracowywał Wojciech Bosak, projektant wielu winnic i uznany ekspert piszący o winie.

Jak poinformował w środę PAP prezes Gorczańskiej Organizacji Turystycznej Paweł Tokarczyk, jest to pierwsze tego typu wydawnictwo, prezentujące 15 winnic z Małopolski oraz atrakcje turystyczne, które znajdują się w ich bliskim sąsiedztwie. Internetową wersja publikacji jest do pobrania ze strony http://malopolskiszlakwinny.pl/pl/00093,publikacje, natomiast wersję papierowa będzie można otrzymać podczas Dni Otwartych Winnic organizowanych w tym roku.
W przewodniku enoturystycznym opisano 15 winnic wskazanych przez ekspertów, które znajdują się na utworzonym w zeszłym roku Małopolskim Szlaku Winnym. Są to: Winnica Srebrna Góra (Kraków), Winnica Zadora (Szczepanowice), Winnica Krokoszówka Górska (Smardzowice), Winnica Witanowice (Witanowice k. Wadowic), Winnica Nad Dworskim Potokiem (Łazy k. Bochni), Winnica Kresy (Rzeplin k. Skały), Winnica Comte (Klucze), Winnica Uroczysko (Janowice k. Zakliczyna), Winnica Zawisza (Wesołów k. Zakliczyna), Winnica Smykań (Pogorzany k. Szczyrzyca), Winnica Amonit (Cianowice), Winnica Szawapier (Stryszawa), Winnica Nad Dobrą Wodą (Garlica Murowana), Winnica Demeter (Gromnik), Winnica Kuźnia (Gromnik).
Poza opisami samych winnic w wydawnictwie znalazło się sporo ogólniejszych wiadomości na temat genezy, historii i współczesności winiarstwa w Małopolsce.
Jak zauważa Wojciech Bosak we wstępie do publikacji, od pewnego czasu w Małopolsce szybko przybywa winnic. Po wiekach niebytności plantacje winnej latorośli znów pojawiły się na pogórzach karpackich, wapiennych stokach Jury i lessowych pagórkach nad Szreniawą. Małopolskie wina zyskują sobie coraz większe uznanie krytyków i publiczności oraz zdobywają medale na międzynarodowych konkursach.
Obecnie w całym regionie jest ponad 100 winnic i wciąż przybywają nowe - pisze Bosak. Spośród nich kilka prowadzi już komercyjną działalność i sprzedaje swoje wina do sklepów, restauracji oraz bezpośrednio konsumentom, a kolejne przygotowują się, aby wkrótce taką sprzedaż rozpocząć.
Autor publikacji informuje, że łączny areał zarejestrowanych winnic komercyjnych wynosi obecnie niecałe 20 hektarów, a łączna ich produkcja w tym roczniku nie przekroczy pewnie kilkudziesięciu tysięcy butelek.
"Można powiedzieć, że to niewiele. Ale nawet w tym embrionalnym stadium rozwoju małopolskie winiarstwo wygenerowało już kilkanaście stałych miejsc pracy, a do tego parokrotnie większa liczba osób znajduje co roku sezonowe zatrudnienie przy pracach w winnicach oraz przy zbiorze winogron. Liczby te mogą wzrosnąć, jeśli kolejni producenci rozpoczną sprzedaż swoich win" - ocenił Bosak.
Przypomina on, że dalszy rozwój winiarstwa w Małopolsce będzie zależał głównie od tego, czy działalność ta będzie opłacalna. Producenci borykają się bowiem z dużymi nakładami inwestycyjnymi, surowym klimatem, niewielką skalą produkcji oraz jednymi z najtrudniejszych w Europie przepisami i procedurami dotyczącymi wyrobu i sprzedaży wina.
Dlatego szansą dla małopolskich winiarzy na dodatkowe dochody staje się enoturystyka, polegająca na wyjazdach do regionów winiarskich, gdzie odwiedza się winiarzy, zwiedza winnice i piwnice, bierze udział w degustacjach win i kosztuje potraw lokalnej kuchni. Uczestnicy takich wyjazdów zwykle nabywają "u źródła" kilka butelek wina.
"Owa specyficzna spędzania wolnego czasu zdobyła sobie już znaczną popularność na świecie, a ostatnio moda na wyjazdy do winnic dociera także do Polski" - zauważył Bosak.
W publikacji autor przytoczył wypowiedź najwybitniejszego obecnie francuskiego specjalisty w dziedzinie uprawy winorośli, prof. Alaina Carbonneau z Uniwersytetu w Montpellier, który podczas ostatniej wizyty w Krakowie powiedział: "Przekonałem się już, że wasz klimat nie jest może taki zły dla winorośli. Wciąż tylko nie rozumiem jednej rzeczy - w jaki sposób waszym winiarzom, którzy zaledwie pięć, czy dziesięć lat temu posadzili swoje winnice, udaje się nieraz robić lepsze wina, niż wielu naszym producentom, którzy przecież zajmują się tym od pokoleń".



POWIĄZANE

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...

Które warzywa jedliśmy w październiku? - Kantar Polska Wśród najpopularniejszych...

Resort rolnictwa pracuje nad zmianami w ustawie o dzierżawie rolniczej. Nowe prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę