8,5 mln zł kosztowało przygotowanie w gdyńskim porcie morskiego granicznego punktu kontroli weterynaryjnej - pierwszego w Polsce, który zgodnie z wymogami unijnymi będzie mógł odprawiać żywe zwierzęta.
Oficjalnie obiekt oddano do użytku we wtorek28 października. "Gdybyśmy
takiej placówki nie mieli, to po 1 maja 2004 roku nie moglibyśmy odprawiać
produktów i zwierząt spoza Unii" - powiedział członek zarządu gdyńskiego
portu Walery Tankiewicz.
Graniczne punkty kontroli weterynaryjnej
przygotowane są w Szczecinie i Świnoujściu. Tam jednak odprawiane mogą być
produkty zwierzęce, ale nie żywe stworzenia.
Najbliższy morski punkt
kontroli weterynaryjnej w krajach Wspólnoty, który przeprowadza pełną kontrolę,
znajduje się w Hamburgu.
Pieniądze na uruchomienie w Gdyni tej inwestycji
w dużej mierze pochodziły z dotacji budżetowej. Było to 7,5 mln zł z wydanych
8,5 mln zł.
Punkt kontroli weterynaryjnej znajduje się na terenie
gdyńskiego portu. Zamontowane tam systemy pozwalają na pełną kontrolę przepływu
towarów przez morską granicę Polski. Po integracji ze Wspólnotą stanie się on
elementem infrastruktury Unii Europejskiej.