Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pierogi, knedle, kopytka...

26 listopada 2011
Lubimy je od dzieciństwa – pierogi, knedle czy kopytka z mięsem, serem lub owocami - dlatego za Naszym Dziennikiem prezentujemy Czytelnikom porcję przepisów na pierogi. Można nasycić nimi mały i duży głód, mają też wielką zaletę – nie tuczą.

Pierogi z mięsem

Składniki:
50 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu), cebula, olej, 2 ząbki czosnku, 40 dag mąki pszennej, jajko, sól, pieprz, 10 dag słoniny

Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem z tłuszczem dodać do mielonego mięsa, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić do niego jajko, dodać trochę soli. Dolewając niewielkie porcje gorącej wody (około 1/2 szklanki), wyrobić ciasto pierogowe. Uformować wałek, odkrawać od niego niewielkie kawałki, każdy rozwałkować na cienki placuszek. Na środku każdego kłaść łyżką porcję mięsa, zlepiać brzegi, formując falbankę. Gotować we wrzątku 4-5 minut od wypłynięcia. Polać podsmażoną słoniną.


Pierogi ze szpinakiem i fetą

Składniki:
30 dag mąki, 3 jajka, 4 łyżki masła do polania, sól
Farsz: 25 dag mrożonego szpinaku, łyżka masła, 2 jajka, łyżka mąki, opakowanie sera feta, starta gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, w powstały dołek wbić jajka, wsypać szczyptę soli. Składniki szybko wymieszać, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką. Przygotować farsz: Szpinak rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak, smażyć 5-7 minut bez pokrywki, często mieszając. Jajka roztrzepać z mąką. Fetę rozgnieść widelcem na krem, dodać wraz z jajkami do smażącego się szpinaku, smażyć jeszcze chwilę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nałożyć łyżką farsz, zlepiać palcami brzegi, formując falbankę. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku około minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło stopić w garnuszku (nie powinno się zagotować), polać pierogi. Znakomicie smakują z surówką z białej kapusty i papryki.

Leniwe z czosnkiem na słono

Składniki:
2 kostki tłustego białego sera, szklanka mąki pszennej, 4 łyżki masła, 2 jajka, 3-4 ząbki czosnku, posiekane świeże zioła według uznania (tymianek, majeranek, bazylia), 3 łyżki tartej bułki, sól, mielony pieprz

Wykonanie:
Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem w misce. Przesiać mąkę. Łyżkę masła utrzeć z żółtkami, połączyć z twarogiem, dodać sól i mieszając, powoli dosypywać mąkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do ciasta, zagnieść, by składniki równomiernie się wymieszały. Pod koniec wyrabiania masy twarogowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie połączyć. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałek ciasta o średnicy 3 centymetrów. Lekko spłaszczyć go za pomocą szerokiego noża, pokroić na ukośne, 3-centymetrowe kawałki, tępą stroną noża wyciąć na wierzchu klusek ozdobną kratkę. Leniwe wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia, odcedzić. Resztę masła rozpuścić na patelni, dosypać tartą bułkę, mieszając, zrumienić. Bułeczką polać gorące leniwe, posypać swoimi ulubionymi ziołami i pieprzem.


Kopytka z sosem grzybowym

Składniki:
1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 2 łyżki posiekanego koperku, sól
Sos: 5 dag suszonych grzybów, cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować sos: grzyby zalać 2 szklankami ciepłej wody, moczyć ok. 2 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, pokroić w paski. Wywar grzybowy wygotować do objętości 1,5 szklanki płynu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym wywarem z grzybów. Dodać pokrojone grzyby. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać
Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajka, dodać szczyptę soli, zagnieść zwarte, elastyczne ciasto. Podzielić je na kilka części. Z każdej utoczyć na stolnicy wałek o grubości 1,5 centymetra. Każdy pokroić skośnie na 3-centymetrowe kawałki. Kopytka wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu kopytka polać sosem i posypać koperkiem.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę