Lubimy je od dzieciństwa – pierogi, knedle czy kopytka z mięsem, serem lub owocami - dlatego za Naszym Dziennikiem prezentujemy Czytelnikom porcję przepisów na pierogi. Można nasycić nimi mały i duży głód, mają też wielką zaletę – nie tuczą.
Pierogi z mięsem
Składniki:
50 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu), cebula, olej, 2 ząbki czosnku, 40 dag mąki pszennej, jajko, sól, pieprz, 10 dag słoniny
Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem z tłuszczem dodać do mielonego mięsa, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić do niego jajko, dodać trochę soli. Dolewając niewielkie porcje gorącej wody (około 1/2 szklanki), wyrobić ciasto pierogowe. Uformować wałek, odkrawać od niego niewielkie kawałki, każdy rozwałkować na cienki placuszek. Na środku każdego kłaść łyżką porcję mięsa, zlepiać brzegi, formując falbankę. Gotować we wrzątku 4-5 minut od wypłynięcia. Polać podsmażoną słoniną.
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Składniki:
30 dag mąki, 3 jajka, 4 łyżki masła do polania, sól
Farsz: 25 dag mrożonego szpinaku, łyżka masła, 2 jajka, łyżka mąki, opakowanie sera feta, starta gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, w powstały dołek wbić jajka, wsypać szczyptę soli. Składniki szybko wymieszać, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką. Przygotować farsz: Szpinak rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak, smażyć 5-7 minut bez pokrywki, często mieszając. Jajka roztrzepać z mąką. Fetę rozgnieść widelcem na krem, dodać wraz z jajkami do smażącego się szpinaku, smażyć jeszcze chwilę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nałożyć łyżką farsz, zlepiać palcami brzegi, formując falbankę. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku około minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło stopić w garnuszku (nie powinno się zagotować), polać pierogi. Znakomicie smakują z surówką z białej kapusty i papryki.
Leniwe z czosnkiem na słono
Składniki:
2 kostki tłustego białego sera, szklanka mąki pszennej, 4 łyżki masła, 2 jajka, 3-4 ząbki czosnku, posiekane świeże zioła według uznania (tymianek, majeranek, bazylia), 3 łyżki tartej bułki, sól, mielony pieprz
Wykonanie:
Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem w misce. Przesiać mąkę. Łyżkę masła utrzeć z żółtkami, połączyć z twarogiem, dodać sól i mieszając, powoli dosypywać mąkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do ciasta, zagnieść, by składniki równomiernie się wymieszały. Pod koniec wyrabiania masy twarogowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie połączyć. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałek ciasta o średnicy 3 centymetrów. Lekko spłaszczyć go za pomocą szerokiego noża, pokroić na ukośne, 3-centymetrowe kawałki, tępą stroną noża wyciąć na wierzchu klusek ozdobną kratkę. Leniwe wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia, odcedzić. Resztę masła rozpuścić na patelni, dosypać tartą bułkę, mieszając, zrumienić. Bułeczką polać gorące leniwe, posypać swoimi ulubionymi ziołami i pieprzem.
Kopytka z sosem grzybowym
Składniki:
1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 2 łyżki posiekanego koperku, sól
Sos: 5 dag suszonych grzybów, cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować sos: grzyby zalać 2 szklankami ciepłej wody, moczyć ok. 2 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, pokroić w paski. Wywar grzybowy wygotować do objętości 1,5 szklanki płynu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym wywarem z grzybów. Dodać pokrojone grzyby. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać
Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajka, dodać szczyptę soli, zagnieść zwarte, elastyczne ciasto. Podzielić je na kilka części. Z każdej utoczyć na stolnicy wałek o grubości 1,5 centymetra. Każdy pokroić skośnie na 3-centymetrowe kawałki. Kopytka wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu kopytka polać sosem i posypać koperkiem.
7326686
1