Na pierogi gdzie? Oczywiście na „Pierogarnie”! Ponad 10 000 pierogów zostało przygotowanych dla smakoszy, którzy postanowili przyjechać na V Festyn Rekreacyjno-Kulturalny PIEROGRANIA 2012. Impreza tym razem odbyła się w świętokrzyskim Łoniowie.
„Pierogarnia” to prawdziwe święto wszystkich miłośników wyśmienitego jedzenia. Na stołach znaleźć można było tradycyjne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami aż po tak niespotykane jak z brokułami, z żółtym serem i szynką, z kalafiorem, kaszą gryczaną, paprykarzem, pasztetówką czy kaszanką.
Dla prawdziwych smakoszy były pierogi we wszystkich możliwych wersjach : ze szpinakiem i sosem jogurtowym, z jabłkiem, z wiśniami, a także pierogi polane bitą śmietaną - nadziewane truskawkami, jagodami i suszonymi śliwkami. W sumie można było spróbować 46 rodzajów po prostu rozpływających się w ustach pierogów przygotowanych przez gospodynie z 17 sołectw Gminy Łoniów. Tradycją „Pierogarni” jest konkurs na najsmaczniejsze wyroby. W jury zasiadała m.in. Magdalena Kędzierska - Dyrektor Świętokrzyskiego OR ARiMR w Kielcach.
„Pierogarnia” to impreza nie tylko ku uciesze podniebienia, ale także święto dla duszy. Oprócz zajadania się pierogami można było obejrzeć występy artystyczne w wykonaniu dzieci i młodzieży oraz wziąć udział w licznych konkursach. Wielkie emocje i salwy śmiechu wywołał konkurs rzutu wałkiem do ciasta zwłaszcza u męskiej części widowni. Gdy wałek nie trafiał do celu.