Mamy wiele nowoczesnych polskich gospodarstw rolnych i zakładów przetwórstwa żywności
Zmiany zachodzące na polskiej wsi są coraz bardziej widoczne i przybliżają nas do najbardziej rozwiniętych państw. Wyodrębniła się i umacnia grupa gospodarstw produkujących na rynek, firmy przetwórcze z powodzeniem konkurują swoimi wyrobami na rynkach światowych a w przetwórstwie ryb staliśmy się największą potęgą w Europie. Polska wieś jest coraz nowocześniejsza. Większość mieszkańców utrzymuje się już przede wszystkim z dochodów uzyskiwanych z pracy najemnej i mniej niż połowa z nich ma jakikolwiek związek z gospodarowaniem na roli. Tylko 15% dochodów mieszkańców wsi pochodzi bezpośrednio z rolnictwa.
Dzięki Funduszom Europejskim i krajowym, rozdysponowanym przez Agencje Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, rolnicy kupili m.in.:108 tysięcy sztuk nowoczesnego sprzętu rolniczego za blisko 4 miliardy zł. w tym ponad 84 tys. maszyn i urządzeń głównie do produkcji roślinnej i ponad 17 tys. ciągników. Wybudowali też około 500 chlewni o łącznej powierzchni 19 hektarów, ponad 200 obór o pow. 15 ha, czy ponad 100 szklarni o powierzchni przekraczającej 91 ha.
Środki rozdzielone przez ARiMR wpłynęły też korzystnie na ochronę środowiska naturalnego
Wspierane finansowo przedsięwzięcia miały zapewnić m.in. ochronę wód gruntowych przed zanieczyszczeniami pochodzenia rolniczego. Powstało ponad tysiąc indywidualnych oczyszczalni ścieków, ponad 350 urządzeń zaopatrujących gospodarstwa w energię, około 60 ujęć wody czy 40 wodociągów. Wybudowane zostało płyty obornikowe o łącznej powierzchni blisko 3,8 mln metrów kwadratowych oraz około 3,2 metrów sześciennych zbiorników na gnojówkę i gnojowicę. 900 gospodarstw uzyskało możliwość odprowadzania lub oczyszczania ścieków. Na blisko 1,2 mln hektarach prowadzona jest produkcja rolna zgodna z ochroną środowiska i z zachowaniem lokalnych gatunków roślin, a także udało się zachować wiele lokalnych ras zwierząt hodowlanych.
Powstają nowe miejsca pracy
Dzięki pomocy finansowej z Agencji, zostało utworzonych około 9 tys. nowych miejsc pracy. Najwięcej, bo około 4,5 tys. miejsc pracy powstało w sektorze drobnych usług świadczonych na rzecz mieszkańców obszarów wiejskich a np. 600 nowych miejsc pracy związanych z turystyką i wypoczynkiem.
Inwestycje w przetwórstwo żywności
Tu najwięcej środków "pomocowych" trafiło do sektora przetwórstwa i magazynowania owoców i warzyw - dofinansowano 236 projektów oraz do sektora mleczarskiego - pieniądze dostało 235 zakładów. Dotychczasowe wsparcie dla przetwórców wyniosło około 1,7 miliarda zł, a te pieniądze zakłady zainwestowały w poprawę i kontrolę warunków zdrowotnych - około 26% wypłaconych środków, poprawę i kontrolę jakość przetwarzanych produktów ? 22% oraz zakup nowoczesnych technologii - 18% wszystkich środków finansowych.
Pieniądze nie są "przejadane"
Z badań ankietowych, które przeprowadzono w 2007 r. w woj. wielkopolskim wynika, że 97% pieniędzy z dopłat bezpośrednich rolnicy przeznaczają na cele produkcyjne, a tylko 3% na konsumpcję. Jeszcze lepiej sytuacja wygląda w przypadku wykorzystania pieniędzy z programów inwestycyjnych. Tylko wsparcie w postaci rent strukturalnych nie było bezpośrednio przeznaczone na inwestycje. Jednak i w tym wypadku przyniosło ono korzyści, bo korzystający z rent przekazali gospodarstwa "w ręce" młodych dynamicznych rolników a zarazem poprawia się struktura agrarna w Polsce. Jeszcze w 2007 roku średnia powierzchnia gospodarstwa wynosiła 9,91 ha, by w 2008 roku przekroczyć nieznacznie 10 ha, a w 2009 r. osiągnąć wielkość 10,15 ha.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa spełnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej, ma stałą akredytację agencji płatniczej i jest bardzo dobrze oceniana przez mieszkańców wsi, którzy podkreślają pozytywne zmiany w jej pracy, które zaszły w ostatnim roku. Tylko 6 procent badanych miało do niej zastrzeżenia.