Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Piekarskie smaki i smaczki

5 stycznia 2016

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 20 listopada podczas zorganizowanej przez Redakcję Przeglądu Piekarnictwa i Cukiernictwa , Radę Gospodarki Żywnościowej , stowarzyszenie Naukowo – Techniczne Inżynierów i Techników  Przemysłu Spożywczego i Krajową Radę Drożdżownictwa konferencji piekarskiej pt: ,,Kryzys – zagrożenie  czy szansa ‘’ ogłoszone zostały wyniki VII Ogólnopolskiego konkursu Piekarskiego.
W tym roku do konkursu zgłosiło się 13 firm z całej Polski.  Ocena pieczywa  zastała przeprowadzona 6 listopada br. Zgodnie z regulaminem wypieki oceniono w czterech kategoriach : chleb mieszany, pieczywo żytnie, pieczywo z dodatkami prozdrowotnymi oraz pieczywo pszenne. Komisja brała pod uwagę : wygląd zewnętrzny , cechy skórki ( barwa , grubość , chrupkość, wykształcenie nacięć), cechy miękiszu  podatność na kruszenie się , elastyczność, porowatość, lepkość podczas żucia, równomierność zabarwienia), smak i zapach.
Najlepsze piekarnie otrzymały pamiątkowe dyplomy. Konferencji towarzyszyła wystawa pieczywa biorącego udział w konkursie.
Wyniki VII Ogólnopolskiego Konkursu Piekarskiego
Chleb mieszany
1 miejsce – chleb wiejski z Piekarni Familijnej , Krośnice
2 miejsce chleb sielski ze Spółdzielni Piekarsko – Ciastkarskiej Fawor , Poznań
3 miejsce – chleb baltonowski ze Spółdzielni Piekarsko – Ciastkarskiej w Warszawie.
Pieczywo żytnie
1 miejsce – chleb żytni  100 % z Piekarni STN – MAR , Czarże
2 miejsce – chleb żytni bez drożdży z Piekarni Familijnej , Krośnice
3. miejsce – chleb pytlowy ze Spółdzielni Piekarsko – Ciastkarskiej w Warszawie.
Pieczywo z dodatkami prozdrowotnymi
1 miejsce – chleb słonecznikowy z Piekarni Adam Ciszek, Dębica
2 miejsce – chleb razowy na miodzie z żurawiną ze Społem Powszechnej Spółdzielni Spożywców ,,Jedność’’ Częstochowa
3 miejsce – chleb fitness z Piekarni Familijnej, Krośnica
Pieczywo pszenne
1 miejsce – bułka paryska z Piekarni Dąbrowscy, Stare Babice
2 miejsce – bułki poznańskie ze Społem Powszechnej Spółdzielni Spożywców ,,Jedność’’ Częstochowa
3 miejsce – bułki owsiane z EKO PIEKARNI Sp. z o.o. , Wydminy.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę