FAMMU/FAPA podała za Peruwiańskim Narodowym Instytutem DS. Statystyki i Informacji, że w samym tyko kwietniu 2013 roku wolumen eksportu peruwiańskich bananów wzrósł o przeszło 51 proc. wobec analogicznego miesiąca rok wcześniej.
Nie tyko banany odnotowały znaczący wzrost wysyłki poza granicę - o niecałe 15 proc. wzrósł eksport szparagów, o ponad 16,3 proc. suszonych awokado oraz o 17,8 proc. innych suszonych owoców. Jednak tuż po bananach prawdziwych hitem eksportowym w kwietniu okazały się być warzywa puszkowane - wzrost eksportu o 35,7 proc. wobec kwietnia 2012 roku.
Łączna wartość wyeksportowanych w kwietniu bieżącego roku produktów rolnych opiewała na sumę 120,5 mln dolarów, czyli o niecałe 5 proc. więcej wobec analogicznego kresu minionego roku. Największy wzrost eksportu w ujęciu wartościowym odnotowały wspomniane już szparagi oraz suszone awokado.