A_BIO_AGRO_950

Peru eksportuje więcej owoców

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że peruwiański ninister rolnictwa opublikował najnowsze dane dotyczące wielkości eksportu owoców świeżych z Peru. W okresie od początku stycznia do końca sierpnia 2012 roku wartość wyeksportowanych owoców świeżych wyniosła 580,8 mln USD i była wyższa o niecałe 8 proc. wobec analogicznego okresu roku minionego.
Największy udział w eksporcie w ujęciu wartościowym miały mandarynki, banany oraz winogrona i tym samym te owoce odnotowały po około 30-proc. wzrost w ujęciu wartościowym. W omawianym okresie eksport owoców w ujęciu ilościowym wyniósł 416,2 tys. ton i zanotował zaledwie 0,2- proc. spadek wobec roku poprzedniego. Największy spadek eksportu w bieżącym roku dotyczył mango, których w ujęciu wartościowym wysłano 36 proc. mniej. W okresie styczeń-sierpień br. wartość eksportu wszystkich peruwiańskich produktów rolnych wyniosła 2,614 mld USD, a same tylko owoce stanowiły około 22 proc. udział. Najwięcej owoców skierowano na rynek holenderski, amerykański oraz do innych państw unijnych jak Niemcy, Hiszpania czy Belgia.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę