FAMMU/FAPA podała, że peruwiański ninister rolnictwa opublikował najnowsze dane dotyczące wielkości eksportu owoców świeżych z Peru. W okresie od początku stycznia do końca sierpnia 2012 roku wartość wyeksportowanych owoców świeżych wyniosła 580,8 mln USD i była wyższa o niecałe 8 proc. wobec analogicznego okresu roku minionego.
Największy udział w eksporcie w ujęciu wartościowym miały mandarynki, banany oraz winogrona i tym samym te owoce odnotowały po około 30-proc. wzrost w ujęciu wartościowym. W omawianym okresie eksport owoców w ujęciu ilościowym wyniósł 416,2 tys. ton i zanotował zaledwie 0,2- proc. spadek wobec roku poprzedniego. Największy spadek eksportu w bieżącym roku dotyczył mango, których w ujęciu wartościowym wysłano 36 proc. mniej. W okresie styczeń-sierpień br. wartość eksportu wszystkich peruwiańskich produktów rolnych wyniosła 2,614 mld USD, a same tylko owoce stanowiły około 22 proc. udział. Najwięcej owoców skierowano na rynek holenderski, amerykański oraz do innych państw unijnych jak Niemcy, Hiszpania czy Belgia.