biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Patisony

18 września 2008
Rozpoczął się sezon na patisony. Na Dolnym Śląsku jeszcze nigdy nie było tak obfitych zbiorów. Rolnicy z okolic Ścinawy uprawiają patisony dla pobliskiego zakładu. To w tej chwili jedna z najbardziej opłacalnych roślin - twierdzą.

W Ścinawie codziennie z taśmy schodzi 35 tysięcy słoików marynaty. 8 lat temu prezes zaryzykował i sprowadził nasiona patisona z instytutu warzywnictwa w Waszyngtonie.

Żółte patisony znakomicie czują się na dolnym Śląsku. Udają się nawet na słabych glebach. W tym roku bez uszczerbku wytrzymał susze. a co najważniejsze zakład kontaktuje cały zbiór.

Pan Stanisław nie tylko sam uprawia patisony, ale jeszcze namówił kolegów i założył punkt skupu. Teraz firma sama odbiera od niego warzywa: cały zbiór z 11 hektarów.

Zysk z hektara rolnicy szacują na 6 do 8 tysięcy złotych przy plonach średnio 12 ton z ha. To jednak roślina dla pracowitych i wytrwałych.

Maleńkie owoce zbierać trzeba nawet co drugi dzień. W szczycie sezonu na jednym hektarze plantacji pracować musi 10 osób.


POWIĄZANE

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Dziś, 6 sierpnia 2025 roku, Karol Nawrocki złoży uroczyste ślubowanie i obejmie ...

Ostatni dzień urzędowania prezydenta Andrzeja Dudy był nie tylko formalnym zakoń...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę