biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Patent na pierogi

10 listopada 2003

Gospodynie z Wierzawic koło Leżajska zdecydowały się zrobić interes na słynnych w okolicy jaglanych pierogach. Zrobiły już pierwszy krok i chcą opatentować przepis na ten lokalny przysmak. Pierwszy test rynku wypadł wyśmienicie - pierogi zdobyły pierwsze miejsce w finale ogólnopolskiego konkursu "Kulinarne dziedzictwo".

Cała tajemnica wierzawickich pierogów tkwi w dwóch elementach - cieście i farszu. Mąka, mleko, jajko, woda i olej to składniki ciasta. Proporcje i sposób jego wykonania gospodynie zdradzają od razu. Ze szczegółami przygotowania farszu jest dużo gorzej. Wiadomo tylko, że farsz składa się z białego sera i kaszy jaglanej otrzymywanej z prosa. Na smak pierogów mają wpływ też dodatki. Pierogi koniecznie trzeba lepić ręcznie a na koniec wrzucić do wrzątku. To jednak nie koniec. Podczas gotowania pierogi trzeba mieszać i obowiązkowo śpiewać. Na poznańskie targi gospodynie z Wierzawic zawiozły w sumie cztery tysiące pierogów. Jaglane z serem zdobyły nagrodę, która uprawnia do starania się o patent. Gospodynie z Wierzawic już dziś mają pomysł na inne wyroby, którymi mogłyby podbić rynek nie tylko polski rynek. Jednak, jak przystało na kobiety biznesu, za nic nie chcą zdradzić szczegółów.


POWIĄZANE

Eksport produktów mleczarskich do Kuwejtu – wymagania sanitarne dla USA i Polski...

W Europie wzrosty, w Polsce – rekordowy spadek cen energii o ponad 13 EUR/MWh, c...

Choć rząd zgodnie z zapowiedziami realizuje szeroko zakrojone zmiany deregulacyj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę