Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Patent na pierogi

10 listopada 2003

Gospodynie z Wierzawic koło Leżajska zdecydowały się zrobić interes na słynnych w okolicy jaglanych pierogach. Zrobiły już pierwszy krok i chcą opatentować przepis na ten lokalny przysmak. Pierwszy test rynku wypadł wyśmienicie - pierogi zdobyły pierwsze miejsce w finale ogólnopolskiego konkursu "Kulinarne dziedzictwo".

Cała tajemnica wierzawickich pierogów tkwi w dwóch elementach - cieście i farszu. Mąka, mleko, jajko, woda i olej to składniki ciasta. Proporcje i sposób jego wykonania gospodynie zdradzają od razu. Ze szczegółami przygotowania farszu jest dużo gorzej. Wiadomo tylko, że farsz składa się z białego sera i kaszy jaglanej otrzymywanej z prosa. Na smak pierogów mają wpływ też dodatki. Pierogi koniecznie trzeba lepić ręcznie a na koniec wrzucić do wrzątku. To jednak nie koniec. Podczas gotowania pierogi trzeba mieszać i obowiązkowo śpiewać. Na poznańskie targi gospodynie z Wierzawic zawiozły w sumie cztery tysiące pierogów. Jaglane z serem zdobyły nagrodę, która uprawnia do starania się o patent. Gospodynie z Wierzawic już dziś mają pomysł na inne wyroby, którymi mogłyby podbić rynek nie tylko polski rynek. Jednak, jak przystało na kobiety biznesu, za nic nie chcą zdradzić szczegółów.


POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę