Radomskie chce być największym regionem paprykowym w Europie. Ogrodnicy, wsparci przez samorządy energicznie się do tego przygotowują. I chodzi nie tylko o produkcję surowca.
Region radomski pod względem produkcji papryki już należy do europejskich liderów. Rocznie dostarcza 70 tys. ton tych warzyw. To efekt wykorzystania dobrych warunków klimatyczno -glebowych i przestawienia się gospodarstw na tę produkcję. Wielu rolników jednak zmiany wprowadzało powoli.
Dziś produkcją papryki w Radomskiem zajmuje się 3 tysiące gospodarstw. Uprawa okazała się opłacalna, więc w ostatnich 6 latach tuneli przybyło. Teraz jest ich aż 40 tysięcy.
Radomscy ogrodnicy właśnie powołali stowarzyszenie producentów papryki. Na razie po to, by sięgnąć po unijne dotacje, które będą w 2007 roku.
Stowarzyszenie zamierza się reklamować w całej Europie, chce utworzyć portal internetowy, który ułatwi sprzedaż i kupowanie tutejszej papryki oraz jej przetworów.