FAMMU/FAPA poinformowała, że w rozporządzeniu nr 925/2012 z dnia 8 października br. ukazał się nowy produkt zatwierdzony przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne - Pimiento de Fresno - Benavente - hiszpańska słodka papryka przeznaczona do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym).
Obszar produkcji rolnej znajduje się w północno-zachodniej części wspólnoty autonomicznej Kastylia i Leon. W jej skład wchodzą 33 gminy z południowo-wschodniej części prowincji Leon, 55 gmin z północnej części prowincji Zamora i jedna gmina z prowincji Valladolid.
Obszar ten charakteryzuje się rozległymi dolinami, na których znajdują się sztucznie nawadniane pola uprawne o powierzchni 2 769 kmw. Papryka z Fresno-Benavente należy do typu morron, dużego, o masie jednostkowej przekraczającej 300 g, o prostokątnym, raczej wydłużonym kształcie. Jej minimalna szerokość wynosi 10 cm, grubość miąższu ma ponad 8 mm, a papryka ma od 3 do 5 gniazd nasiennych. Jest bardzo soczysta, a jej skórka nie jest bardzo twarda. Po osiągnięciu dojrzałości owoc ma czerwony kolor, smak warzywa jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości.