13 stycznia weszła w życie nowelizacja ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
Nowelizacja określa wymogi dla wódek czystej oraz smakowej, które na etykiecie mogą mieć oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”. Jeśli producent zdecyduje się używać tej nazwy, to alkohol przez niego wytwarzany musi spełniać szczególne wymagania jakościowe. Nowe przepisy m.in. ograniczają katalog surowców, z których można wódkę z oznaczeniem geograficznym produkować do tradycyjnie wykorzystywanych w Polsce: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i ziemniaków. Celem ustawy jest podkreślenie cech odróżniających Polską Wódkę od innych wyrobów tej samej kategorii.
Ustawa wprowadza także przepis przejściowy na podstawie którego alkohol wyprodukowany przed dniem wejścia w życie nowelizacji ustawy i etykietowany jako Polska Wódka a nie spełniający nowych wymagań jakościowych może znajdować się w obrocie handlowym nie dłużej niż przez 18 miesięcy od momentu obowiązywania nowych przepisów.