W woj. lubuskim w pierwszym semestrze br. szkolnego 71,6 proc. uczniów podstawówek (klasy I-III) obejmuje program "Owoce w szkole". Umowy na dostawę owoców i warzyw podpisano z 213 szkołami - poinformowała Barbara Białek z OT ARR w Gorzowie.
W II semestrze roku szkolnego 2011/2012 do programu zgłosiło się 252 szkół - przekazała Białek.
W ramach programu dzieci otrzymują świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki) oraz soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne. Każde dziecko jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Do szkół z województwa lubuskiego owoce, warzywa i soki dostarcza siedmiu dostawców z tego regionu oraz jeden z Wielkopolski i trzech z woj. zachodniopomorskiego.
Program "Owoce w szkole" skierowany do uczniów klas I-III szkół podstawowych realizowany jest przez Agencję Rynku Rolnego. Jego celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, a dzięki temu wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania.
Od roku szkolnego 2009/2010 program uruchomiła Komisja Europejska. Jest on finansowany ze środków pochodzących z budżetu UE (75 proc.) oraz z budżetu krajowego (25 proc.).
Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 12,3 mln euro (48,9 mln zł). W tym okresie w Lubuskiem łączna kwota pomocy udzielonej przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. to 1 mln 811 tys. zł.