Na rynkach owocowo-warzywnych czuć już jesień. Rośnie podaż warzyw korzeniowych, a równocześnie spadają ich ceny.
Wyjątkiem jest tylko pietruszka, której najbardziej zaszkodziła susza. Spółdzielnie za marchew, selery czy buraki płacą przynajmniej o 1 mniej niż przed rokiem.
Jak można się było spodziewać tanieje cebula. Dobre ceny w poprzednim sezonie spowodowały ze wielu rolników postawiło na jej uprawę. Stąd zbiory o kilkanaście % większe od ubiegłorocznych. Duże zapotrzebowanie utrzymuje się za to na kalafiory i brokuły.
To ciągnie ich ceny w górę. Drożeją także warzywa ciepłolubne ogórki i papryka.
Owoce
zł/kg
jabłka przemysłowe
0,70 – 1,05
śliwki do mrożenia
1,00 – 1,55
maliny
4,50 – 5,70
jeżyny
4,77
poziomki
11,00
Sen z powiek przetwórcom spędzają ceny jabłek przemysłowych. W tym tygodniu zakłady płacą oficjalnie za surowiec maksymalnie złoty 5 groszy za kilogram, ale rzeczywiste stawki bywają jeszcze o kilka groszy wyższe.
Warzywa
zł/kg
marchew
0,22 - 0,36
papryka drążona
1,80
cebula obierana
0,75 – 0,80
kalafiory
0,90 – 1,05
brokuły
1,00 – 1,50
fasola szparagowa
0,52 – 0,75
W zakładach przetwórczych rusza skup marchwi na susz i na plastry. Ceny zbliżone do ubiegłorocznych. Zdecydowanie droższe są brokuły, minimalnie kalafiory. Coraz tańsza jest fasola szparagowa.
5886473
1