OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Otręby na zdrowie

20 maja 2003

Nasi przodkowie jadali pieczywo wyłącznie z pełnego przemiału. W prymitywnych młynach sprzed wieków nie było nawet możliwości uzyskania białej mąki. Produkt ten, a w ślad za nim pieczywo i wypieki cukiernicze, pojawiły się na rynkach wraz z rozwojem techniki i nowych technologii przemiału ziarna.

Zachwycaliśmy się i osiągnięciami, i białym chlebem, i ciastkami do czasu, kiedy okazało się, że produkty cywilizacji nie sprzyjają zdrowiu. Zaczęto badać produkty odpadowe pozostałe z przemiału zboża i okazało się, że cenne pod względem odżywczym 50 proc. pozostałości z przemiału mąki ląduje w świńskich korytach. Otręby pszenne np. zawierają rozpuszczalny błonnik roślinny, witaminy A i E, fosfor, wapń, potas i magnez.

Odebrano świniom część otrąb pszennych i owsianych. Po spreparowaniu zajęły miejsce na sklepowych półkach. Jako dodatek do jogurtów, zup, sosów, soków, służą za lekarstwo. Wspomagają procesy trawienne, zapobiegają powstawaniu wrzodów, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i piersi, służą jako wypełniacz, zapobiegając otyłości. Otręby owsiane - bogate źródło witamin z grupy B - wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, zapobiegają chorobom serca i miażdżycy, otyłości i cukrzycy. Zmniejszają skłonność do zaparć, a także obniżają głód nikotynowy.

Nowością na rynku zdrowej żywności są otręby pszenne i owsiane z firmy Kupiec.


POWIĄZANE

Od 1 czerwca 2025 r. będzie się można ubiegać o środki unijne na: zalesianie gru...

W Polsce nie ma pryszczycy i nie ma podejrzeń ewentualnej transmisji wirusa na t...

Prezydent Andrzej Duda wziął w zeszłym tygodniu udział w uroczystościach z okazj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę