Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Otręby na zdrowie

20 maja 2003

Nasi przodkowie jadali pieczywo wyłącznie z pełnego przemiału. W prymitywnych młynach sprzed wieków nie było nawet możliwości uzyskania białej mąki. Produkt ten, a w ślad za nim pieczywo i wypieki cukiernicze, pojawiły się na rynkach wraz z rozwojem techniki i nowych technologii przemiału ziarna.

Zachwycaliśmy się i osiągnięciami, i białym chlebem, i ciastkami do czasu, kiedy okazało się, że produkty cywilizacji nie sprzyjają zdrowiu. Zaczęto badać produkty odpadowe pozostałe z przemiału zboża i okazało się, że cenne pod względem odżywczym 50 proc. pozostałości z przemiału mąki ląduje w świńskich korytach. Otręby pszenne np. zawierają rozpuszczalny błonnik roślinny, witaminy A i E, fosfor, wapń, potas i magnez.

Odebrano świniom część otrąb pszennych i owsianych. Po spreparowaniu zajęły miejsce na sklepowych półkach. Jako dodatek do jogurtów, zup, sosów, soków, służą za lekarstwo. Wspomagają procesy trawienne, zapobiegają powstawaniu wrzodów, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i piersi, służą jako wypełniacz, zapobiegając otyłości. Otręby owsiane - bogate źródło witamin z grupy B - wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, zapobiegają chorobom serca i miażdżycy, otyłości i cukrzycy. Zmniejszają skłonność do zaparć, a także obniżają głód nikotynowy.

Nowością na rynku zdrowej żywności są otręby pszenne i owsiane z firmy Kupiec.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę