MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Oświadczenie PIPRiL

5 stycznia 2016
Poniżej prezentujemy  stanowisko Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w sprawie zawartości substancji smolistych w wędzonkach wytwarzanych tradycyjnie.
Zarząd, Rada oraz Członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego wyrażają głęboki niepokój uregulowaniami Komisji Europejskiej dotyczącymi zawartości substancji smolistych w wytwarzanych tradycyjnymi metodami wędlinach.
Rozporządzenie Komisji UE nr 815/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. może zniweczyć wielowiekową tradycję konserwacji wędzonek przy pomocy dymu z drewna drzew liściastych, a także zagrozić egzystencji setek firm, przede wszystkim dużych i średnich firm rodzinnych, położonych w dużej części na obszarach wiejskich, których konkurencyjność na rynku opiera się przede wszystkim na wysokiej jakości wyrobów wytwarzanych według tradycyjnych receptur.
Ponadto pragniemy podkreślić sprzeczność w/w rozporządzenia z zasadami Wspólnej Polityki Rolnej, których bardzo ważną częścią jest wspieranie producentów wyrobów wysokiej jakości, przede wszystkim tradycyjnych i regionalnych, m.in. poprzez europejskie systemy jakości Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz zwłaszcza – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Oznaczenia europejskie uzyskały cztery polskie wędliny najwyższej jakości: kiełbasa Lisiecka, kiełbasa jałowcowa i myśliwska oraz kabanosy. Ich producenci wędzą swoje wyroby w sposób tradycyjny, w wędzarniach opalanych drewnem, a w technologii tej utrzymanie ścisłego parametru wysokości 2 mikrogramów/kg zawartości benzopirenu  jest praktycznie niemożliwe.
W założeniach Wspólnej Polityki Rolnej jest możliwość tworzenia krajowych systemów jakości żywności. Taki system – Jakość Tradycja -   jest stworzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP i dotyczy wyrobów tradycyjnych. Obecnie w systemie zarejestrowanych jest ponad 130 polskich produktów, z czego kilkadziesiąt to tradycyjne wędliny.
Normy zawarte w w/w rozporządzeniu są również, naszym zdaniem sprzeczne z recepturami produktów (wędlin i ryb), wpisanych na  krajową Listę Produktów Tradycyjnych – obecnie jest na niej zarejestrowanych ponad 1200 wyrobów, z czego bardzo duża część to wędliny i wędzone ryby.
Zdaniem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, wyśrubowane normy zawartości substancji smolistych w wędzonych rybach i wędlinach zagrażają tak mozolnie budowanemu w Polsce od 2004 roku rynkowi produktów regionalnych i tradycyjnych, w czym PIPRiL aktywnie uczestniczy a także rozporządzenie to podważa  sens tradycyjnego wędzenia drewnem i zagraża reputacji polskich tradycyjnych wędzonek wśród konsumentów.     
Dlatego wprowadzenie tych wyśrubowanych norm to także odebranie możliwości wyboru konsumentom i ograniczenie ich praw obywatelskich.
Reasumując, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego proponuje:
przedłużenie okresu przejściowego wprowadzenia w życie w/w rozporządzenia
w tym czasie przeprowadzenie społecznych szerokich konsultacji z producentami i konsumentami
zmiany parametrów zawartości benzopirenu przez wprowadzenie „widełek” od-do, jako bardziej realne dla producentów stosujących tradycyjne technologie
wprowadzenie derogacji od obowiązujących norm dla producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, zarejestrowanych w systemach jakości żywności: jako ChNP, ChOG i GTS oraz Produkt Rolnictwa Ekologicznego i Znak Jakość Tradycja zgodnie z wymogami technologicznymi pozwalającymi zachować tradycyjność tych produktów.
 
Izabella Byszewska
Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Jan Zwoliński
Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego


POWIĄZANE

Noworoczne obniżki cen paliw, o których pisaliśmy ostatnio, należą już do przesz...

Według danych FGIS "Argus-Fito" według stanu na 15 grudnia od początku 2024 roku...

Rok 2024 stał się rekordowy dla ukraińskiego przemysłu cukrowniczego – krajowi p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę