W przyszłym roku podhalański oscypek będzie mógł pochwalić się własnym znakiem towarowym. Do Biura Patentowego trafił właśnie regulamin, na podstawie którego będzie możliwe opracowanie takiego znaku.
W kwietniu tego roku Urząd Patentowy przyznał oznaczenie geograficzne dla produkcji pięciu typowo regionalnych wyrobów spożywczych dla Związku Podhalan, Zrzeszenia Hodowców Owiec i Kóz, powiatów: nowotarskiego, żywieckiego i tatrzańskiego.
Chodzi o oscypki, bundz, żętycę, redykołki i bryndzę. Zgodnie z prawem, te pięć jednostek może rozszerzyć i przenieść swoje uprawnienia na inne tereny. Zainteresowani są już m.in. górale z Bieszczad, Szczyrku i Beskidu Cieszyńskiego.
Myślimy, że rejestracja znaku towarowego nastąpi w przyszłym roku - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski. - Wtedy będziemy mogli zająć szczegółowe stanowisko w sprawie wniosku z innych regionów.