MERCOSUR1

Opolskie przetwórstwo nie zdąży się dostosować

5 grudnia 2002

Prawie trzydzieści procent mleczarni, masarni i ubojni na Opolszczyźnie nie zdąży dostosować warunków produkcji do unijnych wymogów. Mimo zakwalifikowania ich do grupy B1, co oznacza spore szanse w unijnym rankingu, zbyt późno rozpoczęły prace modernizacyjne. 

Do kategorii B1 zakwalifikowano w woj. opolskim aż 88 zakładów przetwórczych. Kategoria ta oznacza, że dzisiaj nie spełniają norm Unii Europejskiej, ale zobowiązały się do dnia, w którym Polska dołączy do krajów "piętnastki", zmodernizować firmy. Tymczasem przeprowadzona przez weterynarię weryfikacja wykazała, że co trzeci zakład nie zdąży dostosować linii technologicznych do unijnych wymogów. Żaden zakład mięsny w województwie nie spełnia tych norm. Każdy z nich posiada sporządzony przez służby weterynaryjne wykaz niedociągnięć, który jest weryfikowany kwartalnie. Przeprowadzana co trzy miesiące kontrola jest jednocześnie podstawą do określenia czasu i nakładów jakich wymaga modernizacja. Niestety wygląda na to, że część zakładów bagatelizuje ustalenia.

W Polsce jest 1800 zakładów przetwórczych i według unijnych ekspertów jest to liczba zbyt duża. Firmy, które nie spełnią wymogów UE, czeka ograniczenie produkcji wyłącznie do lokalnego rynku.


POWIĄZANE

Wczoraj, Tomasz Ognisty, wiceprzewodniczący NSZZ RI Solidarność był przesłuchiwa...

W ostatnich latach mamy coraz częściej do czynienia z nietypową pogodą. Łagodne ...

Brazylijski gigant mięsny JBS inwestuje w rynek jaj konsumpcyjnych poprzez nabyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę