Jan Brożek z Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przygotował dla nas wyliczenia opłacalnej ceny skupu tuczników. Poniżej prezentujemy te wyliczenia.
Celem analizy jest porównanie aktualnej ceny skupu (brutto) tuczników wyliczoną ceną opłacalną, lub tzw. minimalną, która daje rolnikowi (2 osoby pracujące w gospodarstwie) parytet dochodu, czyli dochód równy z wynagrodzeniem średnim krajowym netto.
Wyliczenie ceny opłacalnej oparte jest na aktualnych kosztach produkcji i aktualnego średniego wynagrodzenia netto (GUS).
Koszty produkcji 1 kg tuczników:
koszty produkcji, to koszty bezpośrednie i pośrednie w tej produkcji wyliczone dla chowu tuczników w cyklu zamkniętym (własne prosięta) i cyklu otwarty (prosięta z zakupu) i produkcją tuczników na zbożach paszowych własnych i zakupie dodatków paszowych, (bez kosztów pracy).
1. 6,02 zł/kg koszt produkcji w cyklu zamkniętym, na zbożach własnych i zakupie dodatków paszowych i prosiętach własnych.
2. 6,49 zł/kg koszt produkcji w cyklu otwartym, na zbożach własnych i zakupie dodatków paszowych i prosiąt.
Bieżąca (20.02.14 r.) śr. cena brutto skupu żywca tuczników 4,37 zł/kg nie pokrywa koszty produkcji.
Uwaga: do zachowania parytetu dochodu koniecznym warunkiem jest zachowanie parytetu nakładów pracy do normy UE, tj. 2184 godzin pracy rocznie na osobę, wyliczona dla gospodarstwa 40,30 ha.
Wielkość gospodarstwa ma wpływ na wielkość produkcji, czyli koszty produkcji i cenę opłacalną dającą parytet dochodu dla rolnika.
Nakłady pracy (2 osoby pracujące w gospodarstwie) dla gospodarstwa 40,30 ha z produkcją tuczników do nakładu pracy wynikającego z normy UE wynosi ok. 100 % normy.
Wyliczenie ceny opłacalnej
skupu tuczników, dla odpowiednich systemów produkcji i żywienia i dla założonej wielkości gospodarstwa 40,30 ha, spełniającego normę pracy ze specjalizacją produkcja tuczników:
Gospodarstwo 40,30 ha roczna sprzed. tucznik. 390 szt.
*1. 6,55 zł/kg
2. 7,18 zł/kg
1. cykl zamknięty, 2. cykl otwarty.
*Cena skupu żywca wieprzowego odpowiednia dla parytetu dochodu rolnika (2 osoby) winna wynosić w lutym 2014 r. min. 6,55 zł/kg (dla gospodarstwa 40,30 ha użytków rolnych, z wyrównanym parytetem nakładów pracy dla tego rodzaju produkcji).
9460206
1