Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ONZ: wzrost cen żywności wyzwaniem w skali globalnej

30 kwietnia 2008
Obserwowany wzrost cen żywności stanowi "bezprecedensowe wyzwanie w skali globalnej" - uznali we wtorek obradujący w Bernie przedstawiciele ONZ, Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i innych organizacji międzynarodowych. Sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun poinformował, że ONZ zawarł porozumienie z innymi organizacjami o utworzeniu sił specjalnych do walki z globalnym kryzysem żywnościowym.

W Bernie spotkali się sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun, prezes Banku Światowego Robert Zoellick i dyrektor generalny FAO Jacques Diouf.

Bank Światowy bierze pod uwagę stworzenie ułatwień w szybkim finansowaniu działań mających złagodzić kryzys żywnościowy w biednych krajach.

W przyszłym roku Bank Światowy podwoi pożyczki na rozwój rolnictwa w Afryce do 800 mln dolarów.

Bank Światowy wzywa kraje, by nie zakazywały eksportu żywności, aby nie powiększać problemu jej wzrastających cen - powiedział Zoellick.

Według Zoellicka ceny ryżu i kukurydzy najprawdopodobniej pozostaną wysokie, podobnie względnie droga pozostanie pszenica.

Zastępca dyrektora generalnego FAO i zarazem przedstawiciel tej organizacji na region Azji i Pacyfiku He Changchui oświadczył we wtorek, że ceny ryżu powinny spaść w rezultacie przedsięwzięć na rzecz zwiększenia produkcji - choć nie powrócą do poziomu z lat ubiegłych.

"Wiele krajów podejmuje pilne akcje na rzecz zwiększenia wydajności (upraw ryżu). Mamy nadzieję, że w krótkiej perspektywie złagodzi to sytuację rynkową. Jednak nie powinniśmy zakładać, że konsumenci otrzymają ryż na poprzednim poziomie (cenowym). Ceny pozostawały zbyt niskie zbyt długo" - powiedział Reuterowi rezydujący w Bangkoku He.

Według zajmującego się promowaniem zrównoważonego wzrostu Worldwatch Institute, w ubiegłym roku na świecie zebrano 633 mln ton ryżu, co stanowi nieco ponad jedną czwartą globalnej produkcji zbóż.

Całość ubiegłorocznych światowych zbiorów zbóż wyniosła 2,316 mld ton, z czego 48 proc. spożyli ludzie, 35 proc. przeznaczono na paszę dla zwierząt, a 17 proc. na produkcję biopaliw.

Mimo stałego wzrostu zaludnienia Ziemi, światowa produkcja zbóż utrzymuje się w ostatnich latach na poziomie około 350 kilogramów na głowę rocznie - w porównaniu z 285 kilogramami w roku 1961. Istnieją jednak tutaj dramatyczne dysproporcje regionalne - od produkcji 1230 kilogramów rocznie na mieszkańca w USA, poprzez 325 kg w Chinach do 90 kg w Zimbabwe.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę