Po raz kolejny proponujemy naszym Czytelnikom przepisy przygotowane przez Nasz Dziennik. Tym razem w roli głównej - omlety! I to wcale nie tradycyjne...
To jedno z najprostszych i najszybszych do wykonania dań. Przygotowany na bazie jaj omlet jest bardzo sycący. Pasuje do niego zarówno wytrawne, jak i słodkie nadzienie.
Omlet ze szczypiorkiem
Składniki:
4-5 jajek, 20 dag czerstwej bułki, 2 plastry nietłustego wędzonego boczku lub bekonu, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, sól
Wykonanie:
Jajka ubić widelcem, dodając łyżkę wody, sól i pieprz. Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni i zrumienić na nim bułkę pokrojoną w drobną kostkę. Masę jajeczną wylać na patelnię, dwa razy zamieszać i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem, złożyć na pół i przełożyć na talerz.
Omlet z salami i oliwkami
Składniki:
6 jajek, 5 dag żółtego sera edamskiego, 5 dag żółtego sera gouda, kilka plasterków pikantnego salami, 10 czarnych oliwek bez pestek, łyżka natki pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, salami pokroić w paski, a osączone z zalewy oliwki - w plasterki. Jajka starannie roztrzepać z sześcioma łyżkami wody, doprawić solą i pieprzem. Dodać salami, ser i oliwki, całość wymieszać. Wylać tę masę na rozgrzany na patelni z grubym dnem olej. Usmażyć rumiany omlet, zsunąć go na talerz i złożyć na pół. Przed podaniem posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.
Omlet z twarożkiem
Składniki:
4 jajka, 2-3 dag masła, łyżka oleju, 2 czubate łyżki ziarnistego twarożku wiejskiego, garść posiekanych świeżych ziół (pietruszki, szczypiorku, estragonu, trybulki), sól, pieprz
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Rozbić żółtka widelcem i energicznie mieszając, połączyć z białkami. Podgrzać na patelni masło z olejem, poczekać, aż się połączą, i równomiernie rozprowadzić po całej patelni. Roztrzepane jajka rozlać równomiernie na patelnię i zmniejszyć ogień. Smażyć tak, by omlet był płaski, dość cienki i równy. Gdy przysmaży się od spodu, zdjąć patelnię z ognia. Na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka. Przyprawić omlet solą i pieprzem. Tę stronę posmarować twarożkiem i posypać ziołami. Zwinąć w rulon i przekroić na pół.
Omlet ziołowo-pomidorowy
Składniki:
4 jajka, 3 łyżki śmietany, 2 pomidory, mała cebula, garść świeżego rozmarynu, parmezan, sól, pieprz, oliwa, rozmaryn do dekoracji
Wykonanie:
Roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać przyprawy i rozmaryn. Posiekać cebulę, zeszklić na oliwie na jasnozłoty kolor. Sparzyć i obrać pomidory, pokroić na plastry i usmażyć na patelni grillowej. Na patelnię z cebulą wlać masę jajeczną, na wierzchu ułożyć pomidory. Smażyć, aż omlet będzie ścięty od spodu. Potem odwrócić go i dosmażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.