Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Omlety

5 stycznia 2016

Po raz kolejny proponujemy naszym Czytelnikom przepisy przygotowane przez Nasz Dziennik. Tym razem w roli głównej - omlety! I to wcale nie tradycyjne...

To jedno z najprostszych i najszybszych do wykonania dań. Przygotowany na bazie jaj omlet jest bardzo sycący. Pasuje do niego zarówno wytrawne, jak i słodkie nadzienie.

Omlet ze szczypiorkiem

Składniki:
4-5 jajek, 20 dag czerstwej bułki, 2 plastry nietłustego wędzonego boczku lub bekonu, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, sól

Wykonanie:
Jajka ubić widelcem, dodając łyżkę wody, sól i pieprz. Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni i zrumienić na nim bułkę pokrojoną w drobną kostkę. Masę jajeczną wylać na patelnię, dwa razy zamieszać i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem, złożyć na pół i przełożyć na talerz.

Omlet z salami i oliwkami

Składniki:
6 jajek, 5 dag żółtego sera edamskiego, 5 dag żółtego sera gouda, kilka plasterków pikantnego salami, 10 czarnych oliwek bez pestek, łyżka natki pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, salami pokroić w paski, a osączone z zalewy oliwki - w plasterki. Jajka starannie roztrzepać z sześcioma łyżkami wody, doprawić solą i pieprzem. Dodać salami, ser i oliwki, całość wymieszać. Wylać tę masę na rozgrzany na patelni z grubym dnem olej. Usmażyć rumiany omlet, zsunąć go na talerz i złożyć na pół. Przed podaniem posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.

Omlet z twarożkiem

Składniki:
4 jajka, 2-3 dag masła, łyżka oleju, 2 czubate łyżki ziarnistego twarożku wiejskiego, garść posiekanych świeżych ziół (pietruszki, szczypiorku, estragonu, trybulki), sól, pieprz

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Rozbić żółtka widelcem i energicznie mieszając, połączyć z białkami. Podgrzać na patelni masło z olejem, poczekać, aż się połączą, i równomiernie rozprowadzić po całej patelni. Roztrzepane jajka rozlać równomiernie na patelnię i zmniejszyć ogień. Smażyć tak, by omlet był płaski, dość cienki i równy. Gdy przysmaży się od spodu, zdjąć patelnię z ognia. Na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka. Przyprawić omlet solą i pieprzem. Tę stronę posmarować twarożkiem i posypać ziołami. Zwinąć w rulon i przekroić na pół.

Omlet ziołowo-pomidorowy

Składniki:
4 jajka, 3 łyżki śmietany, 2 pomidory, mała cebula, garść świeżego rozmarynu, parmezan, sól, pieprz, oliwa, rozmaryn do dekoracji

Wykonanie:
Roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać przyprawy i rozmaryn. Posiekać cebulę, zeszklić na oliwie na jasnozłoty kolor. Sparzyć i obrać pomidory, pokroić na plastry i usmażyć na patelni grillowej. Na patelnię z cebulą wlać masę jajeczną, na wierzchu ułożyć pomidory. Smażyć, aż omlet będzie ścięty od spodu. Potem odwrócić go i dosmażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę