Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Oliwkowe święta - inne niż wszystkie!

16 grudnia 2014
Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Bez względu na szerokość czy długość geograficzną, to niezmiennie wyjątkowy czas. Wyczekiwany i radosny. Przywołujący niezwykłe smaki, które sprawiają, że z przyjemnością siadamy w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole. W zgodzie z tradycją, wykwintnie i smacznie, choć w każdym regionie czy kraju świętujemy nieco inaczej. A jak Boże Narodzenie obchodzą Hiszpanie i co pojawi się na ich stołach? 

Wigilijne delicje na hiszpańskim stole
 


Hiszpańska Wigilia, zwana Nochebuena, czyli Dobra Noc to, podobnie jak w Polsce, kluczowy moment Świąt. Jednak jest obchodzony inaczej niż w naszym kraju. Wigilia rozpoczyna się hucznymi paradami – mieszkańcy ubrani w kolorowe stroje w asyście ozdobionych
szarfami zwierząt, wesoło maszerują przez ulice miasta. Świąteczne festiwale odbywają się w towarzystwie radosnej muzyki, trąbek, bębenków, piszczałek i śpiewu. Wieczorem, po paradzie cała rodzina spotyka się na uroczystej kolacji.

Hiszpański stół wigilijny cechuje się wyjątkowym bogactwem potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny, dojrzewającą, suszoną szynkę jamon, aż po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią
się w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie Święta obfitują też w słodkie wypieki m.in. Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek przynoszący szczęście, temu kto go odnajdzie w swoim kawałku ciasta. Zgodnie z tradycją w Wigilię podawany jest turrón, migdałowo-miodowy nugat, który jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. W czasie Wigilii, Hiszpanie popijają schłodzonym białym wytrawnym winem owoce morza, czerwonym winem mięsa, a przy deserze raczą się katalońskim winem musującym Cava.

Choć świąteczne menu różni się w zależności od regionu Hiszpanii, to istnieje jeden wspólny, kulinarny mianownik: oliwki. Hiszpanie to wielbiciele oliwek, więc także w czasie świąt te niezwykłe owoce królują na wszystkich hiszpańskich stołach, idealnie pasując do wigilijnych specjałów. Uniwersalność oliwek, które doskonale komponują się z różnymi, często zaskakującymi składnikami sprawia, iż w każdym regionie, każda rodzina ma swój własny, oryginalny przepis na oliwkowe marynaty.


El Día de los Reyes Magos – Dzień Trzech Króli
Święta Bożego Narodzenia w Hiszpanii kończą się 6 stycznia w Dzień Trzech Króli i jest to jedno  z najhuczniej obchodzonych świąt. El Día de los Reyes Magos jest dedykowane szczególnie dzieciom – tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali cały rok. Wieczorem, tuż przed pójściem spać, maluchy wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek dla trzech strudzonych wędrowców. Obok stawiają swoje buty. Następnego dnia rano dzieci znajdują w nich upominki, które, według wierzeń i tradycji, zostawili im Kacper, Melchior i Baltazar – na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu.

Oliwkowa Wigilia? Zdecydowanie tak!
 
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. A może by tak zaszaleć i spróbować czegoś oryginalnego? Czy wiedzieliście, że do tradycyjnych, polskich dań znakomicie pasują...hiszpańskie oliwki? Już niewielki ich dodatek wspaniale wzbogaci smak znanych wszystkim potraw, zaskoczy gości i uwiedzie największych smakoszy.

Prezentujemy oryginalne przepisy na jeszcze wspanialsze, oliwkowe Święta rodem z gorącej Hiszpanii:


Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek

Składniki:
*    zielone hiszpańskie oliwki
*    kawior
*    oliwa z oliwek
*    ocet jabłkowy
*    pieczona czerwona papryka
*    śledziki w occie



Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj  zielone hiszpańskie oliwki. Odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej  przygotowanych składników i delikatnie połącz.




Bożonarodzeniowy łosoś z hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
*    800 g filetów z łososia
*    150 g hiszpańskich zielonych oliwek
*    50 g hiszpańskich czarnych oliwek
*    1 cebula dymka
*    7 łyżek oliwy z oliwek
*    1 łyżeczka musztardy
*    sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj czarne hiszpańskie oliwkiz 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy.  W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.

Świąteczne śledziki z hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
*    hiszpańskie zielone oliwki
*    pokrojony w kostkę marynowany śledź
*    świeżo wyciskany sok z pomarańczy
*    obrany pomidor
*    suszone pomidory
*    oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek
*    cebula dymka, ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
W miseczce  dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej  przygotowanych składników. Dorzuć zielone hiszpańskie oliwki, wszystko delikatnie połącz.
Wskazówka: danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.
Feliz Navidad, czyli Wesołych Świąt
życzy Hiszpańska Oliwka :)

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę