Oliwa w restauracjach tylko w oryginalnych butelkach
3 grudnia 2015
Od przyszłego roku w restauracjach w krajach UE oliwa z oliwek ma być podawana tylko w oryginalnych pojemnikach, których nie można ponownie napełniać - poinformowała w piątek Komisja Europejska. Podkreśliła, że jest to wyraz troski o unijnego konsumenta.
"Mamy dobrą wiadomość dla konsumentów w Europie. Od 1 stycznia 2014 r. chcemy zagwarantować jakość i autentyczność oliwy z oliwek poprzez wprowadzenie nowych reguł znakowania dotyczących kategorii i pochodzenia produktu. To zakłada też wykorzystywanie butelek, których nie da się ponownie napełnić, by konsumenci mogli mieć pewność, że oferowany im produkt jest autentyczny" - powiedział na konferencji prasowej jeden z rzeczników KE Oliver Drewes.
Dodał, że regulację tę poparła większość krajów członkowskich, reprezentowanych w tej sprawie przez ekspertów.
Nowe przepisy to efekt zmiany w rozporządzeniu wykonawczego w sprawie prowadzania na rynek oliwy z oliwek. W praktyce zmiany oznaczają m.in. to, że ze stołów w europejskich restauracjach znikną wkrótce dzbanki czy zakorkowane butelki z oliwą z oliwek do okraszania sałatek i innych dań.
Jak napisała w piątek niemiecka "Sueddeutsche Zeitung" organizacje ochrony konsumentów w krajach śródziemnomorskich, gdzie produkuje się oliwę z oliwek, często zarzucają producentom fałszowanie etykiet i sprzedawanie miernego produktu jako oliwy najlepszej jakości. Ale są też przeciwnicy decyzji KE, którzy ostrzegają, że prowadzi ona do marnotrawienia żywności, a więcej pojemników jednorazowego użytku nie wyjdzie na dobre środowisku.