Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Olejowe perspektywy są optymistyczne

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w połowie lipca br. został opublikowany raport dotyczący perspektyw dla światowych rynków rolnych w latach 2014-2023 (OECD-FAO Agricultural Outlook 2014-2023).

Wg autorów raportu, światowa produkcja olejów roślinnych w 2023 r. będzie o 28% większa (tj. o 46 mln t) w odniesieniu do średniej z lat 2011-2013 i osiągnie poziom ok. 208,7 mln t.
W skali globalnej największymi producentami olejów pozostaną: Indonezja, Malezja, UE, USA, Argentyna, Brazylia oraz Indie, łącznie z blisko 77-procentowym udziałem w światowej produkcji olejów.
Jeśli chodzi o konsumpcję olejów, autorzy raportu prognozują, że w 2023 r. wyniesie ona 207,9 mln t i będzie o blisko 29% wyższa od średniej z lat 2011-2013. Większemu zużyciu olejów będą sprzyjać m.in. wzrost dochodów, rosnąca liczba ludności na świecie oraz utrzymujący się popyt na biopaliwa. Oczekuje się, że w najbliższej dekadzie o 10% wzrośnie konsumpcja w krajach rozwiniętych (do 52,1 mln t), natomiast w krajach rozwijających się aż o 36% (do 155,8 mln t). W rezultacie udział krajów rozwiniętych w światowym zużyciu olejów zmniejszy się do 25%, a rozwijających się zwiększy do 75% wobec odpowiednio 29% i 71% w latach 2011-2013.
Tak jak w latach poprzednich, również w 2023 r. ponad 80% wolumenu światowej konsumpcji olejów zostanie przeznaczone na cele żywnościowe (167,4 mln t). O ile w krajach rozwiniętych spożycie pozostanie stosunkowo stabilne per capita (24-25 kg), o tyle w krajach rozwijających się oczekiwany jest znaczny wzrost konsumpcji z 17,2 kg w latach 2011-2013 do 20,3 kg w 2023 r. Dzięki temu, w 2023 r. konsumpcja olejów z przeznaczeniem na cele żywnościowe w krajach rozwijających się per capita w będzie stanowić nieco ponad 80% tego, co w krajach rozwiniętych wobec niecałych 70% przeciętnie w latach 2011-2013.
Jeśli chodzi o wykorzystanie olejów na cele energetyczne, autorzy raportu prognozują, że w ciągu najbliższej dekady zużycie olejów wykorzystywanych do produkcji biodiesla zwiększy się o ponad 50%, tj. o 10 mln t do 28,8 mln t (dla porównania konsumpcja na cele żywnościowe zwiększy się w tym samym czasie o 26%). W rezultacie, w 2023 r. ok. 14% światowej produkcji olejów będzie stanowić surowiec do produkcji biodiesla wobec 12% przeciętnie w latach 2011-2013.
Największym producentem biodiesla na świecie pozostanie UE, z ok. 39-procentowym udziałem w globalnej produkcji. Do innych znaczących graczy będą należeć: USA (16%), Brazylia (10%), Argentyna (9%) oraz Indonezja (8%).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę