A_TSW_2026_950

Oleje i tłuszcze są trochę tańsze

15 października 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, ze indeks światowych cen olejów i tłuszczów we wrześniu osiągnął poziom 225 punktów, co oznacza, że w stosunku do sierpnia obniżył się o 1 punkt (0,4 proc.). Spadki cen odnotowano w przypadku oleju palmowego. Obniżka cen tego surowca była skutkiem sezonowo większej produkcji i słabszego popytu, które przyczyniły się do wzrostu zapasów.
Wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów we wrześniu br. była o ok. 6 proc. niższa w porównaniu do analogicznego okresu w 2011 roku.
Opracowany przez FAO indeks światowych cen żywności we wrześniu wyniósł 216 punktów. W porównaniu z sierpniem jego wartość zwiększyła się o 3 punkty (1,4 proc.), głównie w wyniku wzrostu cen produktów mleczarskich, mięsa oraz zbóż.



POWIĄZANE

Ukraina a nielegalna produkcja roślin GE – analiza sytuacji Źródło: GAIN Reports...

Ciężko wyobrazić sobie współczesne rolnictwo bez warkotu silnika i widoku potężn...

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę