Oil Express to periodyk przygotowywany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. W najnowszym numerze przeczytamy między innymi:
Prace nad długo oczekiwanym i budzącym zarazem wiele kontrowersji projektem unijnego rozporządzenia w sprawie dostarczania konsumentom informacji na temat żywności, autorstwa KE, posunęły się wreszcie naprzód - poinformował Puls Biznesu.
Wkrótce na etykietach produktów spożywczych może pojawić się więcej informacji. Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności PE (ENVI) opowiedziała się za obowiązkowym podawaniem informacji o wartości energetycznej oraz o zawartości składników odźywczych:
białka, węglowodanów, cukrów, soli, błonnika, tłuszczu całkowitego, kwasów tłuszczowych nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans (pochodzenia naturalnego i technologgicznego), przy czym z przodu opakowania, w widocznym miejscu należy podać informację o wartości energetycznej produktu oraz o zawartości
tłuszczu całkowitego, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukru i soli.