Banki Żywności we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności i partnerami międzynarodowymi z Włoch, Węgier, Grecji, Holandii, Niemiec, Czech i Litwy prowadzą wspólnie badanie, mające na celu głębsze zrozumienie przyczyn powstawania odpadów żywnościowych oraz możliwości ich uniknięcia lub zagospodarowania na cele społeczne.
Badanie jest częścią międzynarodowego projektu FoRWaRd, którego efektem będzie m.in. uruchomienie internetowej platformy edukacyjnej dla pracowników chcących podnosić swoje kompetencje w zakresie zarządzania odpadami spożywczymi oraz współpracą z organizacjami społecznymi w celu przekazywania żywności na cele społeczne. Planowana jest także budowa platformy internetowej służącej informowaniu o chęci przekazania żywności do organizacji społecznej.
Kwestionariusze badania ( ankiety) skierowane są do przedstawicieli producentów i dystrybutorów żywności z każdej branży (szczególnie małych i średnich przedsiębiorstw). Banki Żywności zapraszają do udziału w badaniu i zachęcają do podzielenia się swoimi uwagami oraz sugestiami. Badanie jest anonimowe, natomiast, każdy uczestnik badania, jeśli wyrazi chęć doprecyzowania odpowiedzi, może zostawić dane kontaktowe dla organizatora badania.