Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Program Promocyjny ,,Doceń polskie''

3 grudnia 2015
Od kilku dni w mediach (zwłaszcza społecznościowych) wielką popularnością cieszą się zdjęcia związane z akcją #JedzJabłka. Utrzymane w dowcipnej konwencji działania wpisują się w nurt patriotyzmu konsumenckiego. Do wybierania artykułów spożywczych rodzimych producentów już od 2011 roku namawiają organizatorzy programu ''Doceń polskie”.  - Niezależnie od sytuacji politycznej, warto wybierać polskie artykuły spożywcze doskonałej jakości - przekonują i zapraszają, by 25 sierpnia wspólnie świętować Dzień polskiej żywności. Specjalne ''święto'' mające podkreślić wysoką wartość rodzimych produktów będzie obchodzone po raz drugi.

Dzień polskiej żywności - zachwyć się rodzimymi produktami spożywczymi

Ogólnopolski Program Promocyjny ''Doceń polskie'' jest realizowany od 2011 roku. Celem przedsięwzięcia jest promowanie polskich artykułów żywnościowych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W ramach programu cztery razy w roku organizowane są audyty, podczas których  grono ekspertów ocenia wyroby biorące udział w projekcie i wyróżnia certyfikatem te najbardziej wartościowe. Loża Ekspertów ocenia smak i wygląd żywności, a także stosunek jakości produktów do ich ceny. Każdy artykuł jest z osobna oceniany przez każdego z piątki jurorów.



Podczas dotychczasowych certyfikacji eksperci przyznali certyfikaty szerokiemu spektrum wyrobów. Godło ''Doceń polskie'' otrzymały nabiał, pieczywo, mięso, przetwory owocowe i warzywne, napoje, słodycze, dania gotowe, mrożonki, makarony, alkohole, miody i przekąski. Wśród wyróżnionych produktów znajdziemy zarówno tradycyjne propozycje, od lat obecne w naszym jadłospisie, jak i nowości dowodzące o innowacyjności polskich firm.

Właśnie bogactwo i różnorodność oferty rodzimych producentów chcieli podkreślić organizatorzy programu ''Doceń polskie'' proponując Dzień polskiej żywności.
- Kalendarz pełen jest nieoczywistych świąt - dni mających zwrócić naszą uwagę na konkretne profesje, czynności, czy produkty. Oczywiście można do nich podchodzić z dystansem i poczuciem humoru, ale równie dobrze takie nietypowe dni mogą nas zainspirować. Skoro chętnie obchodzimy Dzień czekolady, Dzień mleka, czy Dzień makaronu, to czemu nie celebrować Dnia polskiej żywności? - pyta retorycznie Marek Bielski, twórca programu ''Doceń polskie''.

W związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa, w mediach furorę robi  zainicjowana przez dziennikarza ''Pulsu Biznesu'' akcja #JedzJabłka.
- Internauci, jak zwykle w takich sytuacjach zareagowali szybko, wykazując się dużą kreatywnością i poczuciem humoru. Tego typu akcje, choć wywołują uśmiech i rozbawienie, pokazują jaki wpływ na sytuację rodzimych firm mają nasze codzienne decyzje zakupowe – dodaje M. Bielski.

Dzień polskiej żywności obchodzić będziemy 25 sierpnia. Data nie została wybrana przypadkowo. Przed nami dożynki, czyli święto plonów kończące żniwa, niebawem nadejdzie czas zbiorów jesiennych warzyw i grzybów, a tymczasem mamy pełnię lata – na rynku dostępne są świeże owoce i warzywa, z których można przygotować dania różnego typu.

Blogerzy kulinarni, uczestnicy specjalnej akcji zorganizowanej w ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności, udowodnili jak kreatywnie można podchodzić do polskich produktów. Wśród specjalnych propozycji na ten dzień znalazły się m.in. Pęczakotto, Knedle ze śliwkami, Wykwintne kopytka z kurczakiem i kurkami, czy Pierogi z soczewicą. Wszystkie smakowite propozycje można znaleźć pod adresem http://wkrainiesmaku.pl/14533/podsumowanie-akcji-dzien-polskiej-zywnosci/.

Jak przyłączyć się do tegorocznego Dnia polskiej żywności? -  Nie narzucamy konkretnych form celebrowania tego ''święta''; chcielibyśmy, aby to był dzień z polską kuchnią i rodzimą żywnością. To dobry moment, by poznać smak produktów, których do tej pory nie mieliśmy okazji próbować, wrócić do smaków z dzieciństwa lub przeciwnie – poeksperymentować i stworzyć zupełnie nowe danie – zachęca  M. Bielski.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu "Doceń polskie" jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu "Doceń polskie" zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu "Doceń polskie" jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę