Czekolada obniża cholesterol, poprawia krążenie i samopoczucie oraz jest wspaniałym dodatkiem do potraw. Co więcej, zdarza się, że służy jako tworzywo rzeźbiarskie dla osób wykonujących prace przeznaczone między innymi na akcje charytatywne.
Wartościowe wyroby czekoladowe zawierają magnez, obniżający poziom stresu, żelazo poprawiające pamięć, i fosfor, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzmacnia kości. Czekolada ma oprócz tego właściwości lecznicze. „Pamiętajmy, że na silny, uporczywy kaszel najlepsza jest jej kostka, która natychmiast złagodzi ból” – mówi serwisowi infoWire.pl Joanna Klimas-Profus z LOTTE Wedel.
W czekoladzie powinny znajdować się takie składniki, jak: miazga, kakao, lecytyna, mleko w proszku i cukier. „Tabliczka, która jest dobrze przygotowana technologicznie, błyszczy, a w trakcie jej przełamywania słychać charakterystyczne kliknięcie” – podkreśla ekspertka. O jakości wyrobu na pewno przekonają nas też intensywny zapach oraz smak. Zwróćmy uwagę również na markę – im starsza receptura, tym większa gwarancja, że produkt jest wartościowy.
Czekolada świetnie wzbogaca dania. Kaczka w sosie czekoladowym, krewetki w białej czekoladzie, zupa szparagowa z dodatkiem orzechów laskowych i białej czekolady – to tylko kilka przykładów przepysznych zestawień. „Masa czekoladowa pozwala ponadto tworzyć kreacje modowe czy też przeróżne figurki, np. postaci z bajek. Dochody ze sprzedaży tych wyrobów są przeznaczane na cele charytatywne” – informuje rozmówczyni.