biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Odbył się Targ Rybny w Olsztynie

5 stycznia 2016
Wędliny i ryby tradycyjnie wędzone oraz nabiał i miody z ekologicznych gospodarstw rolnych i pasiek można było kupić w sobotę na kiermaszu żywności regionalnej na Targu Rybnym w Olsztynie. Wystawcy są członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Podczas kiermaszu olsztynianie mogli kupić wędzone pstrągi, jesiotry i szczupaki. Nie zabrakło także wędlin i mięs przyrządzonych według regionalnych receptur. Olsztynianie chętnie kupowali miody z mazurskich pasiek, domowe chleby na zakwasie, nabiał i ciasta.
Kiermasze produktów lokalnych organizowane są kilka razy w roku, także przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Na straganach prezentują swoje wyroby restauratorzy i gospodarstwa agroturystyczne, a także producenci i przetwórcy, którzy zrzeszeni są w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć ta zrzesza producentów, przetwórców i restauratorów, którzy promują lokalne i regionalne produkty spożywcze, rozwijając drobną przedsiębiorczość i turystykę w regionach Europy.
Jak podają władze samorządowe Warmii i Mazur, z roku na rok rośnie wśród turystów i mieszkańców zainteresowanie lokalami gastronomicznymi, które oferują produkty tradycyjne i regionalne. Przedsiębiorcom z branży gastronomicznej i turystycznej zależy coraz bardziej na certyfikacie Dziedzictwa Kulinarnego, który przyciąga gości. Obecnie taki certyfikat ma 121 lokali gastronomicznych, restauracji czy producentów żywności na Warmii i Mazurach.
Warmia i Mazury przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku, jako pierwszy polski region. Potem do sieci przystąpiły inne województwa: pomorskie, wielkopolskie, mazowieckie i opolskie w 2008 roku, świętokrzyskie, zachodniopomorskie i dolnośląskie w 2010 roku i kujawsko-pomorskie w 2011 roku


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę