A_BIO_AGRO_950

Od ziarna do rumianych bochenków

24 lipca 2003

"Dawne i współczesne sposoby wypieku chleba - od ziarna do rumianych bochenków" - taką apetyczną wystawę można oglądać w Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Niektóre elementy ekspozycji są naprawdę smakowite a wystawa ciekawie zaaranżowana.

Na początek okazały bochen powitalny, tradycyjnie z solą. Tuż za nim usytuowano skarb z wykopalisk w Walkowie-Kurnicy w powiecie wieluńskim, dziewięć sierpów z trzeciego wieku naszej ery.

Eksponaty przedstawiają kolejne etapy wypieku chleba. Można też obejrzeć stroje chłopów wysiewających zboże, kapliczkę polną, przy której modlono się o dobre plony i postacie żniwiarzy z kosą i wozem drabiniastym.

Na wystawie są też żarna do mielenia mąki. Za ich posiadanie w czasie zaborów lub drugiej wojny światowej groziła nawet kara śmierci. Dawne żniwa i proces wypieku chleba uwieczniono na fotografiach. Wypiek chleba był podstawową umiejętnością szanującej się panny na wydaniu.

Wystawę w Muzeum Ziemi Wieluńskiej będzie można oglądać do października.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę