Kupując produkty spożywcze opatrzone unijnym logo w kształcie liścia, konsumenci mogą mieć pewność, że są to towary ekologiczne. Dwuletni okres przejściowy dobiegł końca – od 1 lipca nowe unijne logo (zob. ilustracja) musi widnieć na wszystkich pakowanych ekologicznych produktach spożywczych, które zostały wyprodukowane w UE.
Logo oznacza, że producenci artykułów spożywczych – oraz rolnicy, którzy dostarczyli składniki – spełniają surowe obowiązujące w całej Unii wymagania dotyczące produkcji ekologicznej żywności.
Wprowadzając te wymagania, a także nowe logo, Unia chce wspierać rolników, którzy troszczą się o jakość gruntów i o różnorodność biologiczną oraz spełniają surowe normy w zakresie dobrostanu hodowanych zwierząt. Popyt na produkty ekologiczne od kilku lat rośnie. Około 2 proc. żywności kupowanej w Europie ma oznakowanie ekologiczne i za ekologiczne uznaje się około 200 tys. gospodarstw rolnych w UE.
Ponadto na towarach opatrzonych nowym unijnym logo musi znajdować się również numer referencyjny instytucji, która wydała odpowiednie poświadczenie, oraz nazwa producenta, przetwórcy lub dystrybutora, który jako ostatni miał kontakt z danym produktem. Obok logo UE można nadal umieszczać krajowe lub regionalne oznaczenia.
W przypadku ekologicznych produktów niepakowanych i importowanych logo w dalszym ciągu nie będzie obowiązkowe. Zanim dopuszczony zostanie import produktów ekologicznych z kraju spoza Unii, jego przepisy oraz instytucje wydające odpowiednie poświadczenia muszą zostać uznane za zgodne z normami UE..
W dniu 1 sierpnia wejdą w życie nowe przepisy dotyczące wina ekologicznego. W lutym Unia Europejska zawarła porozumienie ze Stanami Zjednoczonymi w sprawie wzajemnego uznawania produktów ekologicznych. Porozumienie to znacznie ograniczy procedury administracyjne, z jakimi borykają się obecnie eksporterzy.
Komisja analizuje również dalsze rozwiązania, które pozwolą udoskonalić obowiązujące w Unii przepisy w zakresie żywności ekologicznej.
Ekologiczne rolnictwo kładzie nacisk na ochronę środowiska i na dobrostan zwierząt. Prowadzący ekologiczną produkcję rolnicy muszą unikać stosowania nawozów sztucznych, środków owadobójczych, dodatków do żywności i leków dla zwierząt lub co najmniej drastycznie ograniczyć ich wykorzystanie. Produkt spożywczy można uznać za ekologiczny, jeśli co najmniej 95 proc. jego składników jest ekologicznych. Stosowanie modyfikacji genetycznych (oraz produktów wytworzonych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie) jest zabronione.
7464484
1