Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ocalić tuńczyka

24 stycznia 2007

W Kobe eksperci z całego świata zastanawiają się, jak ocalić tuńczyki przed wyginięcie. Zapotrzebowanie na ten gatunek ryb rośnie z roku na rok, w przeciwieństwie do zasobów. Od połowy lat siedemdziesiątych, populacja tuńczyków zmniejszyła się o prawie połowę.

Na konferencji w Kobe spotkały się zarówno komercyjne firmy, handlujące rybami, przedstawiciele ekologów i wysłannicy rządowi. Nie przez przypadek spotkanie odbywa się w Japonii. To największy konsument tuńczyków na całym świecie.

Jednak moda na azjatyckie menu dotarła do innych zakątków świata. W Europie japońskich restauracji przybywa w szybkim tempie, a wraz z tą modą zwiększa się zapotrzebowanie na niektóre gatunki ryb. To jeden z najbardziej obleganych targów w Paryżu. Zainteresowanie mięsem tuńczyków czerwonych nie słabnie, mimo wysokiej ceny.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę