biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Obca wieprzowina zalewa Polskę

5 stycznia 2016
Producenci wędlin coraz częściej sprowadzają mięso z zagranicy. Krajowa wieprzowina jest w odwecie, ale jest jeszcze szansa, by to zmienić - stwierdza "Puls Biznesu".

W 2011 r. import wieprzowiny do Polski wzrósł do 574 tys. ton, a jego wartość przekroczyła aż 1,1 mld euro; eksport wyniósł 309 tys. ton, a jego wartość 579 mln euro - wynika z danych Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Jak mówi Paweł Kostrzyński z Zespołu, w ostatnich latach z eksportera Polska stała się importerem wieprzowiny netto.

- Wynika to z postępującego spadku pogłowia trzody chlewnej w naszym kraju, co z kolei jest spowodowane małą opłacalnością hodowli. Niestety, produkcja trzody chlewnej w Polsce jest zbyt rozdrobniona, nieefektywna i droga, przez co przegrywa konkurencję z nowoczesną produkcją w krajach zachodnich - ocenia Kostrzyński.

Nic dziwnego, że coraz więcej firm sprowadza mięso z zagranicy - podkreśla.

Z obecnym stanem rzeczy nie godzi się Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus i wraz z innymi organizacjami branżowymi pracuje nad strategią rozwoju produkcji wieprzowiny w Polsce. Dla jej realizacji spróbuje pozyskać wsparcie resortu rolnictwa.



POWIĄZANE

Eksport produktów mleczarskich do Kuwejtu – wymagania sanitarne dla USA i Polski...

W Europie wzrosty, w Polsce – rekordowy spadek cen energii o ponad 13 EUR/MWh, c...

Choć rząd zgodnie z zapowiedziami realizuje szeroko zakrojone zmiany deregulacyj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę