Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O tynku mleka w Unii Europejskiej

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej szacuje, że dobre warunki pogodowe, wysokie ceny skupu oraz stabilne koszty produkcji przekładały się przez całe I półrocze br. na dynamiczny wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej. Niemniej, w ostatnich miesiącach te dynamiki nieznacznie zmalały. Według danych Komisji Europejskiej w lipcu skup mleka w UE był o 4,6% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Jeszcze w pierwszej połowie 2014 r. dostawy surowca do unijnych mleczarni były o prawie 6% wyższe w porównaniu do 2013 roku.

Ogółem, od początku bieżącego roku do lipca w UE skupiono 88,4 mln t mleka, tj. o 4,8 mln t więcej (+5,8%) niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wśród czołowych producentów mleka, największe wzrosty notowano w Wielkiej Brytanii - o ponad 10% r/r, Polsce - o 7,5% r/r oraz we Francji - o 7,4% w relacji rocznej.

Zważywszy na systematyczny spadek cen skupu spodziewamy się, że w kolejnych miesiącach tempo wzrostu wyraźnie zmaleje i w rezultacie skup mleka w UE w II półroczu br. będzie o około 2,5% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Wysoka podaż surowca i tym samym przerób mleka, pozwoliły na istotne zwiększenie eksportu przetworów mleczarskich z UE. Przede wszystkim dynamicznie rozwijała się sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W pierwszych siedmiu miesiącach br. osiągnęła ona poziom 382,5 tys. t, tj. o 60% wyższy niż przed rokiem. Podstawowym rynkiem zbytu dla unijnych eksporterów była Algieria, gdzie trafiło 24% tego produktu (łącznie 92,7 tys. t, tj. o 134% więcej w relacji rocznej). Zaraz za nią znajdują się Chiny, z 11-procentowym udziałem w unijnym eksporcie.

Z kolei Rosja była głównym motorem rozwoju eksportu masła. W okresie styczeń-lipiec wolumen sprzedaży tego produktu z UE na rynki trzecie wyniósł 73,3 tys. t, tj. był o 28% wyższy w relacji rocznej. Z tego 28% trafiło właśnie do Rosji (łącznie 20,4 tys. t, wzrost o 31% r/r).

W analizowanym okresie wzrósł też unijny eksport pełnego mleka w proszku - o 13% w relacji rocznej do 245,6 tys. t, natomiast serów utrzymał się na poziomie z zeszłego roku (453,5 tys. t).

Biorąc pod uwagę embargo nałożone przez Rosję i ograniczenie w ostatnim czasie zakupów dokonywanych przez Chiny, w IV kwartale br. oraz na początku 2015 r. spodziewamy się wyhamowania wzrostowych dynamik w sprzedaży na rynki trzecie.

I połowa roku to także stopniowa odbudowa popytu wewnętrznego na przetwory mleczarskie w UE, co było w dużej mierze wynikiem niższych cen detalicznych wybranych artykułów mleczarskich. W kolejnych miesiącach br. spodziewamy się dalszych obniżek cen, m.in. w wyniku embarga nałożonego przez Rosję, co dalej będzie napędzać konsumpcję. Niemniej, rynek europejski to rynek dojrzały, w związku z czym prawdopodobieństwo, że tempo wzrostu sięgnie 1% jest niewielkie. Zderzając to z prognozowanym 2-3-proc. zwiększeniem produkcji w UE szacujemy, że nadwyżki eksportowe w II połowie roku będą do 15% wyższe niż przed rokiem.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę